Életmód

Alig olvasnak könyvet a felnőttek

Jelentősen visszaesett az elmúlt években a könyvolvasó felnőttek aránya Magyarországon.

A felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet – írta a Népszava szombaton a Társadalmi Kutatási Intézet Zrt. (Tárki) idén nyáron végzett reprezentatív kutatása alapján.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A Tárki adatai szerint a 2005-ben végzett kutatási eredményekhez viszonyítva tizenkét százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya: a felnőtt magyar lakosság csupán egytizede olvas rendszeresen.

Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amelynek kitöltői átlagosan évi harminchét könyvet olvasnak.
    
A kutatás alapján a magyarországi felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte sosem, a lakosság negyede évente néhányszor vásárol könyvet. A költési szokásokat a könyvkedvelők online kérdőívében mérték fel, ez alapján a vásárlók átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a megelőző egy hónapban. A nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük – írta a Népszava.

Olvass többet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top