Életmód

„A nők ne szexeljenek annyit, mint a férfiak”

Elvárjuk a pasinktól, hogy szűzies életet éljen, mielőtt velünk találkozik? Létezik olyan szám a szexben, ami már túl sok? Mini-közvéleménykutatásban kerestük a válaszokat.

Az intimitás fokmérője lenne, milyen gazdag volt a pasi vagy a nő szexuális élete, mielőtt rátalált az igazi, nagy szerelemre? Akinek sok szexpartnere volt, az képtelen arra, hogy normális párkapcsolatban éljen? Mennyi a túl sok, ha szexről van szó?

Inkább ne is kérdezd meg, mennyi csajjal feküdt le

Egy sztárpár kapcsán robbant ki a nagy vita az interneten, amikor kiderült a tévé nyilvánossága előtt egy műsorban, hogy a férfinek 4-500 nővel volt dolga a jelenlegi barátnője előtt, aki ott ült mellette, és eléggé a szívére vette a dolgot. A férfit a műsor után szinte megkövezték az interneten a közösségi oldalakon, hirtelen mindenkinek lett véleménye arról, hogy egy fiatal férfi hány nővel feküdhet le, ha szingli, és hogy mennyi az, amitől már morálisan minimum megkérdőjelezhető a dolog. A probléma ezekben a véleményekben leginkább az, hogy vadidegen emberek felett, két mondat alapján ítéletet mond az internet népe, és minden haragját rázúdítja épp aktuális áldozatára. Nem egyedi jelenség, főleg, ha szexről van szó, ezért nem is fontos a sztárpár neve, inkább fókuszáljunk arra, hogy miért tabu még mindig a szex, és miért várjuk el egymástól, hogy szűzies életet éljen a másik, mielőtt megismerne minket.

Erről végeztem egy mini-közvéleménykutatást több közösségi oldalon, és az eredmény nem lepett meg, inkább csak elszomorított: a szexualitást a többség nem tartja normálisnak, inkább valami rejtegetnivaló dolog a szemükben, amiről nem szabad beszélni. Az egyik válaszadó szerint: „Jobb lett volna, ha hallgatott volna, vagy behazudja, hogy 10 nővel volt egész életében, felesleges kiteregetni a párunk előtt a régi szexpartnereket. Annak sosincs jó vége, a legjobb az, ha azt hiszi, nem volt senkim előtte.” Elgondolkodtató érvek a hazugság mellett, még ha kegyesnek is akar tűnni. Tényleg átverésre kellene építeni egy kapcsolatot?

Ha férfi vagy, rendben van a sok nő

A válaszokból kiderült, hogy még mindig él a régi beidegződés az emberekben, hogy ha férfi fekszik le sok nővel, akkor micsoda jó fickó, ha viszont nő fekszik le ugyanennyivel, akkor mekkora szajha. Mintha a nőknek elhasználódna a nemi szervük, ha túl sokat használják, míg a férfiaknak csak még acélosabb lesz tőle. Nem a feminista szól belőlem, amikor azt mondom, hogy ez teljes bolondság, és igazán elérkezhetnénk már oda társadalmi szinten, hogy elfogadjuk, hogy a nőknek is szüksége van a nemi életre, nem különbözünk olyan sokban férfi társainktól, mint azt 100 évvel ezelőtt hitték.

A nők miért ne szexeljenek sokat?

A sok szex jár a férfinek, de a nőnek nem? (Kép: Unsplash)

Laci alaposan kifejtette ebben a kérdésben a véleményét: „A nők ne szexeljenek annyit, mint a férfiak, ők a befogadók, míg a férfi adni akar. Ősi törvények szerint működik a két nem, ezeket nem lehet felülírni a sok feminizmussal.

A férfi szórni akarja a magját, ezért kell neki a sok partner, a nő viszont arra az egy alfahímre várjon, akit kiválaszt a megtermékenyítésre.

Ezek ösztönök, nem tartoznak a társadalmi kérdés kategóriájába. Ezért van az, hogy ha a férfi sok nővel van élete során, akkor tapsolnak neki, ha viszont egy nő csinálja ugyanezt, akkor rosszallóan néznek rá.”

Nem lehet egyenlőségjelet tenni sztár és magánember között

Laci kicsit elavult nézeteivel egy másik válaszadó, Dóra egyáltalán nem értett egyet: „A szexualitás nem a férfiak kiváltsága. Nem lehet kisajátítani maguknak, már nem az őskorban élünk, hagyjuk már, hogy a férfiakba kódolva van a szaporodás, úgyhogy tapsolni kell nekik, ha nőről nőre szállnak.

Nem kezelem tabuként a szexet, de én sem örülnék neki, ha kiderülne a pasimról, hogy a fél világot magáévá tette, mielőtt velem találkozott.

A szóban forgó helyzetet persze megértem, mert fiatal előadóművészként, egyfajta sztárként más az élet, mint földi halandóként, nyilván sokkal több alkalma nyílik egy celebnek a szexre, hiszen körülötte ugrálnak a szebbnél szebb rajongók, de ez nemcsak a férfi sztárokra, hanem a nőkre is igaz. Példának felhozhatnám Madonnát, aki híresen sok férfivel (és nővel) feküdt le. Ezért is nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket az adott magyar sztárról.”

Dórának kell igazat adnunk, más a leányzó fekvése – hogy stílszerűek legyünk –, amikor egy híres emberről van szó. Mivel sokan idealizálják, ezért a hírességek számára a könnyű szex valószínűleg tálcán érkezik, és nagyon kevesen állnak ennek ellen. Miért is tennék, ha szinglik és fiatalok? Teljesen különböző szituáció a hírességek esetében a sok szexpartner, mint amikor mi, egyszerű közemberek kérdezzük ki a párunkat az előző partnereiről. Niki válaszából az derült ki, hogy ő például nem tudná a férjének megbocsátani, ha kiderülne róla, hogy több száz szexpartnere volt előtte:

„Lehet, hogy prűd vagyok, de ha most előállna a férjem azzal, hogy mondjuk 100 nővel feküdt le a házasságunk előtt, akkor biztos nagyon kiakadnék. Megalázó, kínos, fájdalmas. Azt gondolnám, hogy ez már függőség és valami komoly baj van vele. Aztán rögtön az jutna eszembe, hogy tuti megcsal, mert nem elég neki, hogy öt éve csak velem van szexuális élménye. Ha viszont bármelyik sztár nyilatkozza ezt, akkor vállat vonnék, mert mindenkinek egyértelmű, hogy könnyű kalandozni, ha egyedülálló vagy és közben ezrek rajonganak érted. Olyan kísértés a népszerűség szexuálisan, hogy ember legyen a talpán, aki megtartóztatja magát.”

A nők éljenek szűzies életet házasság előtt?

A nők éljenek szűzies életet házasság előtt? (Fotó: Dainis Graveris, Unsplash)

Nem a szex a probléma

A válaszok legnagyobb része azonban szomorú képet mutatott, kiderült ugyanis, hogy sokan rendkívül viccesnek és menőnek tartják, ha egy férfi több száz nőt „megdönt”. Azt pedig természetesen elítélik, ha egy nő váltogatja a partnereit hetente. Holott mindkettő ugyanarról szól: a szexről, amire nemtől függetlenül van szüksége az embereknek. Az, hogy menőzünk a sok nő lefektetésével pedig rendkívül rossz üzenetet közvetít a fiatalabbaknak. Nem rontja meg azt, aki biztos alapokat kapott a családjában, de valljuk be, nem ez a jellemző mostanában, sokan inkább hallgatnak a celebekről megjelenő hírekre, mint a szülők szavára. Hol marad ebből az érzékeny és intimitást kereső férfivé nevelés?

Milyen férfi lesz az, akinek a fő életcélja az, hogy minél több nővel szexeljen?

Ebben az egész történetben nem az a furcsa, hogy egy hazai sztár lefeküdt sok nővel, hanem az, ahogy a nézők, kommentelők reagáltak erre a hírre. Mélyen sértő a nőkre nézve, ha még mindig ott tartunk, hogy csupán trófeák vagyunk a férfiak falán. Remélem, hogy csak rossz bugyrát fogtam ki az internetnek, és azért kerültek elém ilyen nagy számban azok a válaszadók, akik szerint a sok nő egyenlő a férfiassággal. A valóságban valószínűleg ennél sokkal árnyaltabb a kép, és megint csupán arról van szó, hogy az érzékenyebb réteg inkább nem kommentel és nem száll szembe a hangosan kiabálókkal a neten. Ugye igazából sok olyan pasi rohangál az utcán, aki nem egyfolytában a következő prédáját keresi?

Az őszinte párkapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top