Életmód

Kis híján belehalt, hogy öt napra bent felejtette a tamponját

Tíz éve használ tampont, de még sosem fordult elő vele hasonló.

A 24 éves Amy Williams egy éve kis híján az életét vesztette, mikor figyelmetlenségből nem egy, hanem két tampont helyezett fel a hüvelyébe (és nem ő az egyetlen, akivel ez megtörtént.). Az Essexben élő nő a Metro című brit bulvárlapnak mesélt a vele történtekről, leginkább azért, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres tamponhasználattal járó veszélyekre.

Mint kiderült, Amy kálváriája 2019 nyarán kezdődött: az este jelentős részét az egyik barátjával, egy szórakozóhelyen töltötte. Némileg spicces volt, mikor bement a mosdóba, ezért elfelejtette, hogy otthon helyezett-e már fel tampont vagy sem. Mivel nem is érezte, úgy döntött, betesz egy másikat.

Ezt követően a tamponokat rendes időközönként cserélte, de hiába; öt nap múlva kellemetlen szagot érzett a hüvelyéből. Átvizsgálta az érintett testrészt, és nagy nehezen megtalálta az immár öt napja a testében lévő tampont is. „Fél órába telt, mire iszonyú fájdalmak közepette el tudtam távolítani” – mondta a lapnak, majd hozzátette, a tampon eltávolításával nem oldódtak meg a problémái.

„Először görcsölni, aztán émelyegni kezdtem. Végül két nappal később be is lázasodtam. Mikor a munkatársaim megjegyezték, hogy nagyon sápadt vagyok, végül úgy döntöttem, kórházba megyek.” Amy jól döntött, az orvosok ugyanis toxikus sokk szindrómát diagnosztizáltak nála. „Ha aznap nem kerülök kórházba, meg is halhattam volna” – mondja.

A Metro cikkében kitér rá, hogy a toxikus sokk szindróma egy ritka, ám annál súlyosabb betegség, amit egy, a hüvelyben gyakran megtalálható baktérium, a Staphylococcus aureus baktérium okoz. Ez ugyanis a tampon jelentette gát mögött felszaporodhat, az általa termelt méreganyag pedig vérmérgezéses tüneteket okozhat.

Olvass még többet a menstruációról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top