nlc.hu
Életmód

A világ legmagányosabb elefántja1

Új otthonra lelt a világ legmagányosabb elefántja, akiért Cher, az énekesnő is küzdött

Kaavan, Pakisztán utolsó ázsiai elefántja három évtizedet töltött szörnyű körülmények között, most végre elköltözhet. Cher is elkíséri új otthonába.
Kaavan, a világ legmagányosabb elefántja

Novemberben már egy kambodzsai állatmenhelyen fog élni Kaavan, Pakisztán utolsó ázsiai elefántja, akit a világ legmagányosabb elefántjának is neveznek. 

Kaavant szeptemberben vizsgálták meg az állatorvosok, hogy megállapítsák, alkalmas-e az utazásra. Az elefánt szállítását szervező Négy Mancs közleménye szerint az öttonnás és három méter magas elefánt számára jelenleg kényelmes szállítódobozt készítenek, amelyben biztonságosan utazhat a repülőn.

A boxba való belépésre hetekig tartó tréninggel készíti fel az elefántot egy szakértő. Amir Khalil, a Négy Mancs állatorvosa, a pakisztáni állatkert felszámolója, a Kaavant kísérő állatorvoscsoport vezetője, az elefánt házi állatorvosa az utóbbi hetekben csaknem minden napot az állattal töltött, beszélt hozzá, és Frank Sinatra-dalokat énekelt neki, hogy hozzászoktassa az emberek társaságához. Khalil szerint mindez hatott, sikerült szoros köteléket kialakítania Kaavannal, amely már hajlandó együttműködni a trénerével.

Kaavan több mint három évtizedet töltött nagyon sanyarú körülmények között, gyakran leláncolva a hírhedt iszlámábádi Marghazar állatkertben. A nyilvánosság 2015-ben szerzett tudomást erről. Kaavan megmentése érdekében nemzetközi kampány indult, a négy évig tartó akció mellé állt a popdíva Cher is.

A hatóságok már júliusban áldásukat adták az elköltöztetésre, most pedig az iszlámábádi legfelsőbb bíróság az ormányos gyámjává a Négy Mancsot jelölte ki, amely a Chert is az alapítói közt tudó Free The Wild természetvédő szervezet Cambodia Wildlife Sanctuary nevű menhelyén helyezi el a sokat szenvedett állatot.

Cher, az énekesnő, más aktivistákkal együtt személyesen kíséri el az elefántot új otthonába, Kambodzsába. A hírre reagálva közölte: mérhetetlen örömmel tölti el, hogy végre vége szakad Kaavan szenvedéseinek, nagyon büszke és boldog, hogy „a Free Kaavan hashtag valósággá vált”.

Kaavan egyéves korában került Pakisztánba a Srí Lanka-i kormány ajándékaként. Az utolsó ázsiai elefánt távozása Pakisztánból egyben a hírhedt iszlámábádi állatkert, a Marghazar bezárását is bejelenti.

(MTI)

(Kiemelt kép: Facebook/Four Paws)

Még több megható elefántos történet az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top