Életmód

5 hiba, amit előbb-utóbb mind elkövetünk sminkeléskor

Nem nagy dolgok, mégis rengeteget számítanak, ha szép sminket szeretnénk készíteni.

Egy csálén meghúzott cicaszem látványos sminkbaki tud lenni, de vannak nála kevésbé feltűnő dolgok is, melyektől sminkünk nem lesz olyan vonzó, mint szeretnénk. Némelyekre lehet, hogy csak a nagy sietségben nem figyelünk, mások azonban rossz szokásaink eredményei is lehetnek. De ne aggódjatok, az alábbi öt hibába már mi is belecsúsztunk, így a tapasztalat mondatja velünk, érdemes tenni ellenük. 

1. Hiányos hidratálás

Annyit szajkózzák mindenfelé, és tényleg így van, a szép smink alapja a szép bőr. Ez nem hibátlant vagy makulátlant jelent, tudjuk jól, hogy mindenkinek akad ilyen-olyan bőrproblémája, nem mindegy azonban, mit kezdünk velük. Ha törődünk bőrünk állapotával és egy-két célzott bőrápolóval segítjük, hogy legjobb formáját nyújtsa, óriási változásokat érhetünk el. A megfelelő hidratálásnak például alapvetésnek kellene lennie, mégis sokan nem kennek magukra semmilyen arcápolót reggelente, ez pedig nagy hiba. Könnyen lehet ugyanis, hogy (még) nem érzed húzódóan száraznak a bőrödet, de attól (már) dehidratált lehet, előbb-utóbb pedig a pici ráncok is megsokasodnak rajta. Sminkeléskor ez különösen számít, éveket tagadhatunk le, ha egészségesen üde, hidratált az arcbőr, amit így ráadásul nem is szükséges vakolatnyi alapozóval takargatni.

2. Szemkörnyék elhanyagolása

Imádjuk a szempillaspirált, a hangsúlyos szemsminkeket, lelkesedésünk azonban tartson ki a nap végéig is. Semmi esetre se felejtsük el megfelelően lemosni a sminket, pláne a szemkörnyék finom, érzékeny bőréről. Nem csak roppantul igénytelen dolog pandaszemekkel ébredni, de bőrünknek sem tesz jót, ami megint csak a bőr öregedését sietteti. A megfelelő sminkeltávolítás mellett (pontosabban után) ugyanolyan fontos a szemkörnyék hidratálása, ápolása is. A koffeines szemkörnyékápolók jó hatással vannak a duzzadt, fáradt szemkörnyékre, de a karikás szemeken is segít valamelyest a megfelelő ápolás. Ha pedig minderre figyelünk, a korrektor sem fog durván beleülni a ráncocskákba.

3. Eldolgozatlan alapozó

A természetes hatás, a látványra aligsminknek tűnő összhatás nagyon divatos, de ne essünk tévedésbe: a könnyed fedés nem egyenlő az eldolgozatlanul felkent alapozóval. Ha nincs kedvünk/türelmünk alapozóval pepecselni, használjunk BB krémet, egészen klassz fedésűeket találhatunk drogériás árszinten is, azonban ha alapozót használnánk, vegyük a fáradtságot és dolgozzuk el megfelelően. Vigyük le a nyakra, ne hagyjuk ki a füleket sem, és úgy általában ügyeljünk rá, hogy mindenhová egyenletesen jusson még akkor is, ha csak ujjainkkal dolgozzuk el a színt.

Rashida Jones (Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images,)

Rashida Jones (Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images,)

4. Félmunka nem munka

Mindenkinek meg van a kedvence, van aki a szemét, más a száját szereti hangsúlyozni a sminkkel, ami bizony gyakran eredményezi azt, hogy a „másikra” nem hárul kellő figyelem. Egy szemhangsúlyos, füstös szemsmink nem jelenti azt, hogy ajkainkra elég, ha feldobunk egy kis ajakírt, legalább egy színezett szájfényig jussunk el, feltűnő színeket úgysem követel maga a smink. A nude ajakrúzsok is jól jönnek ilyen esetben, ha pedig a feltűnő ajakszínezőket kedveljük, minimum egy kis szemöldökformázással és szempillaspirálozással egészítsük ki látványát. A történet itt nem ér véget, a pontot az i-re valamilyen arcárnyaló teszi fel. Nem kell köldökig kontúrozni magunkat, azonban egy leheletnyi pirosító is kellemes színt tud vinni arcunkra, amitől élénkebb, üdébb lesz az egész sminkünk is. 

5. Egyhangú sminkelés

Tény, legtöbbünk nem Insta-sztár sminkmester (és miért is akarna az lenni), a reggelekbe pedig a legritkább esetekben fér bele egy parádés smink elkészítése, mégis, érdemes időnként újítani rajta. Nem kell óriási dologra gondolni, már az is sokat változtat, ha például fekete szemceruza helyett sötétkék, zöld vagy épp padlizsán színűvel kontúrozzuk szemeinket, vagy egyik nap matt, másik nap fényes rúzst teszünk fel. Az újítás amiatt is fontos, mert az évek múlásával nem biztos, hogy ugyanaz áll jól, ami öt, tíz vagy tizenöt évvel ezelőtt. Egy lágyabb tónus, ugyanazon szín világosabb (vagy épp sötétebb) árnyalata könnyen lehet, hogy mai külsőnkhöz sokkal inkább illik.

Szépségtrendek őszre:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top