Sós-karamellás lett az év szaloncukra

nlc | 2020. November 19.
Külön kategóriát kaptak a gluténmentes, laktózmentes, cukormentes, olcsó és zselés szaloncukrok.

Mi, magyarok imádjuk a szaloncukrot, és már rég elmúltak azok az idők, amikor a konzum és a zselés szaloncukor közül lehetett csak választani, és ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a sokféle édesség között. Ebben kaptunk most egy kis segítséget.

Idén először rendezték meg civil kezdeményezésként az Év Szaloncukra versenyt, amire az összes hazai gyártó meghívást kapott és szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e, illetve, hogy a teljes szaloncukor kínálatukból hányat indítanak el a versenyben, áll a megmérettetésről szóló hivatalos közleményben. 

A zsűrizésben az Év Szaloncukra Facebook– és Instagram-követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, de mellettük a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a CÖLI lisztérzékenyeket képviselő egyesület és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Az Év Szaloncukra verseny első helyén a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós-karamellás szaloncukra, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra, míg a harmadik helyen a maklári Stühmer pisztáciakrémes szaloncukra végzett.

A kézműves kategóriában a gyulai Kézműves cukrászda mogyorónugátos tejcsokis szaloncukra lett az első, a második a külföldön is több díjat besöprő bonbon szaloncukor verziója, az Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukor végzett a Demeter Chocolate-tól, a harmadik helyen pedig a 2014-ben és 2015-ben a szaloncukraival már díjakat is elnyerő veresegyházi Sulyán Cukrászda sós-tökmagos fehércsokoládés trüffel szaloncukra végzett.

Az év cukormentes szaloncukra első helyezettje a veresegyházi Sulyán Cukrászda mandulás-aszalt szilvás-diós étcsokis szaloncukra lett, ami édesítőszert sem tartalmaz, a második helyezett a Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Tesco Finest mandulás-csokoládés szaloncukra lett.

Az év laktózmentes szaloncukra a Damniczki Cukrászda 2013-ban az Év Fagylaltja díját is elnyerő vörösboros-málna (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet Merlot-jával) szaloncukra lett. Ez a szaloncukor vegánok számára is fogyasztható, ahogyan a második helyezett Lissé Fitt rumos-kakaós szaloncukra is. Harmadik helyen a legjobb zselés szaloncukrot gyártó Chocco Garden banánhabos szaloncukra végzett.

Az év gluténmentes szaloncukra kategóriában az első két helyen olyan gyártó végzett, akik teljesen gluténmentes termékeket gyártanak. Az Upper Bars belga étcsokiba mártott narancsos szaloncukra lett az év gluténmentes szaloncukra, második helyen a Majomkenyér mogyoróvajas szaloncukra végzett, amit kókuszvirággal és rizssziruppal édesítettek, a harmadik hely pedig a Szerencsi Paleobon szaloncukrát illette. 

Az olcsóbb (499 Ft/100 g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a Tesco karamellkrémes szaloncukra, második helyre a Dolcetta rumos-kakaós szaloncukra került, a harmadik az Auchan tejkaramellás szaloncukra lett.

A zselés szaloncukrok közül a Choco Garden meggyes szaloncukra lett a győztes, míg a gyerekek kedvence a Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra lett. Az idén először megjelenő új ízek közül a Piros Mogyorós egész mogyorót tartalmazó kókuszos szaloncukra végzett az első helyen.

Fotó: Az Év Szaloncukra

Így készíts házilag szaloncukrot:

A szaloncukor házilag, selyempapírba és sztaniolba csomagolva a legjobb

Készíts házi karamellás szaloncukrot!

Exit mobile version