Gasztro

Eszméletlen mennyiségű szaloncukrot eszik a magyar

És a minőségre is egyre jobban odafigyelünk. A szaloncukorpiac nőttön-nő.

Mintegy 6 milliárd forint értékben vásárolnak szaloncukrot a magyarok a karácsonyi időszakban – mondta el az Inforádiónak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. Egy háztartásra így nem kevesebb, mint egy kiló jut az édességből.

Ami az árakat illeti, a fogyasztók tűréshatára kilónként 2000 forint, de egyre többen fordulnak a minőségibb és ezzel együtt drágább szaloncukrok felé, így a piac 10 százalékos bővülést tud maga mögött. Ez együtt járt azzal is, hogy 210-ről 260-ra nőtt az édesipari vállalkozások száma az országban, és a növekedés folytatódik: egyre többen terveznek ezen a területen tevékenykedni.

A szaloncukor-rajongás egyébként kifejezetten hazai jelenség: az édesség 98 százaléka belföldön fogy el, a maradék pedig a környező országok magyarlakta területein, illetve Kanadában és az Egyesült Államokban. Meglepő módon a szaloncukor ennek ellenére törvényi értelemben (még) nem hungarikum.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top