nlc.hu
Gasztro

Szaloncukor-árkörkép 2023

Jó hírünk van! Szaloncukrok tavalyi és idei árát hasonlítottuk össze, íme az eredmények

Szaloncukor nélkül nincs karácsony. A zörgős csomagolások bontogatása épp úgy a karácsonyi rituálé része, mint a Mennyből az angyal. No és mennyibe kerül idén mindez nekünk?

Bármennyire is furcsa, a szaloncukor afféle hungarikum, pontosabban azzá vált az 1800-as évek óta. Az ünnepi édesség őse a fondant-cukor, eredetileg francia találmány a középkorból. Később német nyelvterületeken vált népszerűvé, hozzánk is német cukrászmesterek közvetítésével érkezett meg a reformkorban.

Történetének sajátossága, hogy nálunk vált máig élő népszokássá a fogyasztása, Magyarországon egyszerűen nem megy ki a divatból. Rajtunk kívül mára csak két szomszédos országban, Szlovákiában és Romániában a karácsony kelléke a szaloncukor. Az eredetileg selyem- és sztaniolpapírba csavart, csokoládébevonatos édesség több mint nassolnivaló, a retró módi szerint karácsonyfa-dekorációként is funkcionál.

Karácsony, Magyarország, 1982

Karácsony, 1982. Ti ma is akasztotok szaloncukrot a karácsonyfára? / Fotó: Fortepan, adományozó: Kis Péter

Akár teleaggatjuk vele a fát, akár csak külön eszegetjük, a népszerűsége töretlen: a Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a magyarok (valamint 8 millió csokoládéfigurát Mikulás napjára). Olyannyira reneszánszát éli a műfaj, hogy 2019-ben még a csípős paprikás gasztrogeg is sikert aratott, a limitált szériás Erős Pistá-s szaloncukor első kiadása pillanatok alatt elfogyott, azután már Haragos Pistával is kiegészítette a gyártó.

A minőségi cukrászat hazai megerősödésével az Év Szaloncukra verseny is évek óta figyelmet kap, és a manufaktúrák arról számolnak be, hogy egyre nagyobb a kereslet a prémiumkategóriás szaloncukrokra is. Ezeket átlagosan 12 ezer, de akár 15 ezer forintos vagy még magasabb kilónkénti áron is értékesítik a desszertműhelyek. Az Év Szaloncukra versenyek állandó dobogósai a nagy múltú Stühmer, az országos hírű gyulai Kézműves Cukrászda és a gödöllői Sulyán, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda, valamint a kézműves csokoládéiról ismert, sokszoros díjnyertes Demeter Chocolate.

A 2023-as Év Szaloncukra

1. helyezett A balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra

2. helyezett A Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra

3. helyezett A keszthelyi Sütibolt Meggyes-marcipános szaloncukra

A 2023-as Év Szaloncukra – cukormentes kategória

1. helyezett A Stühmer Pisztáciás szaloncukra édesítőszerrel

2. helyezett A Stühmer Éttrüffel szaloncukra édesítőszerrel

3. helyezett A veresegyházi Sulyán Cukrászda Aszalt gyümölcsös szaloncukra édesítőszerrel

Nosztalgiával gondolunk az egykori zselés, kókuszos és karamellás szaloncukrokra, de biztosak lehetünk benne, hogy az idő megszépíti az évtizedekkel ezelőtt forgalmazott szaloncukrok emlékét. De nem is kell messzire menni az időben, tavaly ilyenkor az nlc. szerkesztőségében vakkóstoláson teszteltünk 15-féle kommersz, bolti szaloncukrot. A zselés és pralinés ízesítésű szaloncukortesztek eredményei itt olvashatók: „Gyerekkoromban pont ezért nem ettem szaloncukrot” – A nagy szaloncukorteszt 2022

Chocola belga étcsokoládéval mártott zselés édesítőszerekkel

Ez a modern zselés már édesítőszerekkel készült / Fotó: Leéb Ádám

Évi egy kiló szaloncukrot veszünk – de mennyiért?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara beszámolója szerint átlagosan egy kiló szaloncukor fogy el egy magyar háztartásban. A ma már temérdek elérhető ízesítés közül a legkedveltebb továbbra is a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

A legolcsóbb lédig áru továbbra is fele-harmadannyiba kerül, mint a prémium minőségű termékek, a különbséget pedig bárki maga letesztelheti egy-egy darab olcsóbb és drágább szaloncukorral. A valódi csokoládé, a magas gyümölcstartalmú zselék és igazi fűszerek íze magáért beszél az aromákkal turbózott utánzatokkal szemben.

Az nlc. 2022-es szaloncukortesztjén szereplő 8 szaloncukor ára tavaly és idén

A tavalyi szaloncukorteszthez a jól ismert országos üzlethálózatokban szereztük be a szaloncukrokat. Az idén is kapható fajtákat szintén az ismert élelmiszerboltokban kerestük.

Aldi zselés citrom-narancs-málna (350 g)
2022-ben: 799 Ft
2023-ban: 919 Ft (Aldi)
Kb. 15% drágulás

Bonbonetti alma-körte zselés szaloncukor étcsokoládé-bevonattal (345 g)
2022-ben: 1799 Ft
2023-ban: 1299 Ft (Spar)
Kb. 30% áresés

Chocco Garden narancs sárgabarack étcsokis (350 g)
2022-ben: 2199 forint
2023-ban: 1999 (Auchan)
Kb. 10% áresés

Retro Szerencsi gyümölcsös zselés (350 gramm)
2022-ben: 2399 forint
2023-ban: 2799 Ft (Spar)
Kb. 15% drágulás

Karamellás szaloncukrot töltenek az adagológépbe egy keszthelyi üzemben (MTI Fotó: Varga György)

Karamellás szaloncukrot töltenek az adagológépbe egy keszthelyi üzemben (Fotó: MTI / Varga György)

Tibi mogyorós karamellás (330 g)
2022-ben: 2099 Ft
2023-ban: 1990 Ft (Eco Family)
Kb. 10% áresés

Milka mandulakrémes szaloncukor (310 g)
2022-ben: 2999 Ft
2023-ban: 2399 Ft (Tesco)
Kb. 20% áresés

Milka mogyorókrémes (310 g)
2022-ben: 2499 forint
2023-ban: 2399 Ft (Tesco)
Kb. 5% áresés

Piros mogyorós gluténmentes étcsokoládé praliné (310 g)
2022-ben: 3299 Ft
2023-ban: 3499 (Tesco)
Kb. 5% drágulás

Látható tehát, hogy az elmúlt években tapasztalt meredek drágulás 2023-ban végre megtorpanni látszik. Nem beszélhetünk egyértelmű csökkenő tendenciáról, de egyértelmű, hogy az árérzékeny vevők idén egy kis odafigyeléssel akár jóval kedvezőbb áron vásárolhatnak szaloncukrot, mint tavaly. Az árcsökkenés csak a kommersz szaloncukrokra vonatkozik, a prémium kategória tartja a 12 ezer forint per kiló feletti (vagy bőven afeletti) árat. Idén akár 20 százalékkal olcsóbban is szaloncukrozhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top