Életmód
Szponzorált tartalom

A tudósok megmondták – ilyen a tökéletes karácsonyi ajándék

Kár lenne tagadni, a tökéletes karácsonyi ajándék kiválasztása kissé neurotikus dolog még akkor is, ha azt az általad legjobban szeretett személynek szánod. Sőt, talán akkor még inkább az. Létezik azonban egy 4 pontos, tudósok által kidolgozott szabály, ami sokat segít ezekben a nehéz döntésekben.

Biztos megesett már veled is, hogy napokig töprengtél egy-egy ajándékon, mire végül úgy érezted, sikerült megtalálni a legjobbat. Ám amikor a címzett kibontotta, láttad az arcán, hogy – szeretet ünnepe ide vagy oda – minden erőfeszítésed ellenére sem tette őt boldoggá a meglepetésed. Ha az alábbi lépéseket betartod, az ehhez hasonló csalódásokat idén el fogod kerülni.

Nincs ötleted, mit vegyél karácsonyra? Sebaj, a tudósok kiderítették a tökéletes ajándék titkát (fotó: profimedia.hu)

Nincs ötleted, mit vegyél karácsonyra? Sebaj, a tudósok kiderítették a tökéletes ajándék titkát (fotó: profimedia.hu)

1. Azt add, ami neked tetszik

Igen, jól olvasod: bizonyos értelemben az ajándékozás nagyobb részben szól rólad, mint arról, aki az ajándékot kapja. Tudományos kutatások bizonyították ugyanis, hogy közelebb érezték magukat az ajándékozó személyéhez a meglepetés kicsomagolása után azok, akiknek az ajándéka hűen tükrözte az ajándékozó személyiségét és ízlését. Egyszóval nagyobb örömet tudsz szerezni egy rád jellemző meglepetéssel. A jó ajándékozás titka tehát nem elsősorban az, hogy jól ismerd a másikat, hanem az, hogy önmagadból őszintén meg tudj valamit osztani.

2. Ne adj egyszerre két ajándékot ugyanannak az embernek

Szintén tudományos tény, hogy ha egyszerre két ajándékot adsz valakinek – például egy gyönyörű és értékes nyaklánc mellé csatolsz egy cuki, de olcsó plüsskutyát –, akkor a megajándékozott tudat alatt a két meglepetés értékétből átlagot von. Vagyis hiába volt az egyik tárgy drága vagy különleges, mert ha a másik egy poénnek szánt, kommersz, olcsó dolog, akkor ez utóbbi degradálja az elsőt, és a kettős ajándék együttes értéke bizony alacsony lesz annak a szemében, aki kapta. Tehát oda minden igyekezeted, hogy örömet szerezz. Lehet, hogy ha csak a plüsskutyát adod „szólóban” akkor attól boldogabb lett volna a másik, mint a rosszul kombinált kettős ajándékkal.

3. Ne vidd túlzásba

Ha a saját vagyoni helyzetedhez képest sokkal drágább vagy „spórolósabb” ajándékot adsz, az bizony rosszul néz ki, és kínos helyzetet teremt. Ha ugyanis értékben túlméretezed a meglepetést, azzal zavarba hozod a megajándékozott felet, és szégyent, kellemetlen érzéseket keltesz benne, ha viszont olcsójános vagy, azzal megsérted őt, és joggal gondolja majd, hogy a szemedben nem sokat ér az ő személye. Szóval próbáld megtalálni a pénztárcádhoz illő ajándékot.

 

4. Ne poénkodd el

Az ajándékozás komoly dolog, és ha viccet faragsz belőle, az könnyen rossz tréfaként sülhet el végül, és tönkreteheti a szenteste hangulatát. Vannak persze alkalmak, amikor helyénvaló a poénos ajándék, de a Karácsony a szeretetről és az egymással való törődésről szól, nem pedig a csipkelődő, egymást ugrató heccről.

Tehát akkor milyen a jó karácsonyi ajándék?

Összefoglalva: a tökéletes karácsonyi ajándék tükrözi a személyiséged, illik a pénztárcádhoz, egyértelmű és nem komplex, és mindenek előtt komoly és szeretetteljes.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top