nlc.hu
Életmód

Egy orvos mentette meg Tajvant a koronavírustól

Az orvos, aki egy egész országot megmentett a koronavírustól

Csuang Jin-csingnek köszönheti Tajvan, hogy eddig mindössze hét áldozattal megúszta a koronavírus-járványt.

Tajvan lakossága huszonhárom és félmillió fő, ott van Kína szomszédságában, és az év elején óriási valószínűsége volt, hogy az elsők között fogja leteríteni az országot a koronavírus. Hogy ez mégsem így történt, sőt a védekezésük bravúros sikertörténetté vált leginkább Csuang Jin-csing epidemiológusnak köszönhető, aki a Vuhanban tett tanulmányútja során nagyon gyorsan levonta a következtetéseket, és villámgyors intézkedésekre sarkallta országát – írja az Infostart.

Csuang Jin-csing a Sky News riportfilmjében

Csuang Jin-csing a Sky News riportfilmjében

Csuang Jin-Csing a fertőző betegségek kezelésére és megelőzésére létrehozott központ vezetője Tajvanban, és a Vuhanban látottak meggyőzték arról, hogy inkább megelőzni érdemes a járványt, nem pedig kezelni. Jin-csing eleinte el sem akart utazni a járvány sújtotta városba, mert egyrészt nem szerette volna hazahozni a betegséget, másrészt épp akkor költözködött a feleségével, de a felettesei ragaszkodtak hozzá, hogy útnak induljon. Megérkezésekor azonnal feltűnt neki, hogy a kínai hatóságok titkolóznak előtte, és nem adnak át neki minden szükséges információt, pedig ő szerette volna megismerni a terjedés menetét, ugyanis ez nélkülözhetetlen volt a későbbi eredményes védekezéshez. Végül egy kínai hivatalnok elismerte, hogy az egyik piacon két családi góc is kialakult, és olyasvalaki is elkapta a betegséget, aki nem járt a piac közelében. Ez elegendő bizonyítéknak tűnt arra vonatkozóan, hogy a Covid-19 emberről emberre terjed. Ez hamarabb volt, minthogy Kína és a WHO január huszadikán bejelentette az emberről emberre terjedést, így a professzor ezzel az információval időt nyert Tajvannak a felkészülésre. Hazatérte után elérte, hogy országa szigorú beutazási korlátozásokat vezessen be, és sajtótájékoztatón számolt be arról, amit Vuhanban tapasztalt. A professzort meglepte, hogy január 23-án lezárták Vuhant, ugyanis az ottjártakor még csak 43 esetről kapott tájékoztatást. Az epidemiológus munkájának és a drákói intézkedéseknek köszönhetően Tajvanban máig is csupán 718 megbetegedést és 7 halálesetet regisztráltak, és május óta senki sem halt meg az országban a koronavírus következtében.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top