nlc.hu
Életmód

LEGO stresszoldó hatása

Ha LEGO kockákkal játszol, meglepő mellékhatásként sokkal nyugodtabb leszel

A LEGO kockákkal történő építés már rég nem csupán a gyerekek játéka, sőt, nem is egyszerűen játék, sokkal inkább remek stresszoldó eszköz, ami a felnőttek idegrendszerére is jó hatással van.

Érdemes átgondolni a LEGO kockákhoz való viszonyunkat, és újra felfedezni magunknak a kis építőkockákat kortól függetlenül, ugyanis egyértelmű, hogy remek hatással van a LEGO termékekkel való játék a stressz-szintre, sőt, még a kiégést is megelőzhetjük vele.

A LEGO kockák és a mentális egészség

Felnőttként mindenféle játékra igaz az, hogy segít megőrizni, jobbá tenni a mentális egészségünket, hát még ha egy ennyire kreatív játékról beszélünk, mint a LEGO kockákból építés, melynek segítségével észrevétlenül gyakorolhatjuk a mindfulness meditációt.

Mi az a mindfulness?

A mindfulness egy meditációs gyakorlat, melynek a fő célja, hogy a jelen pillanatban tartson anélkül, hogy a múlton rágódnánk vagy a jövő miatt aggódnánk. Rengeteg jó hatása van az elmére, többek között csökkenti a stresszt és a szorongást, segíti a minőségi alvást, és még a vérnyomást is képes rendezni.

Melissa Lapides pszichoterapeuta szerint több jó hatása is van a felnőttekre, ha rendszeresen építenek LEGO kockákból: csökkenti a stresszt és a szorongást azáltal, hogy akár hosszú órákig is arra fókuszálunk, hogy létrehozzunk valamit. Pont, mint amikor kötéssel vagy horgolással oldjuk a stresszt, az építés közben is az történik, hogy a káoszból (egy halom kis kockából) alkotunk valamit. Ahogy a horgolásról, úgy a LEGO elemekkel való építésről is nyugodtan kijelenthető, hogy az agynak olyan, mint a testnek a jóga. Ráadásul az alkotás mellett még a meditatív állapotot is képesek vagyunk fenntartani az építés alatt azzal, hogy folyamatos szem-kéz koordinációra van szükségünk, ami segít az agyban kikapcsolni a sok száguldó gondolatot, szorongást és aggódást.

A legózás stresszoldó hatása

A felnőttekre is stresszoldó hatással van a LEGO játék(Kép: Unsplash)

Lassulj le és építs!

Az életünk mostanában minimum őrült stresszes, ezért is olyan létfontosságú, hogy találjunk egy olyan tevékenységet, ami közben teljesen kikapcsolhatunk és leereszthetünk. Nemcsak azért érezzük jobban magunkat, mert felépítünk egy házat LEGO kockákból, hanem mert közben az agyunk meditálhat, amitől még a működését is serkentjük. Ha tehát nyomás alatt érezzük magunkat, vagy a munkahelyen nincs már meg az a régi, nagy lendület, és a kiégés szélén egyensúlyozunk, akkor a LEGO kockákkal történő játék remek lehetőség arra, hogy újraindítsuk az agyunkat. Nem mindenkinek való a lótuszülésben üldögélés és meditálás, sokkal szélesebb tömegek eljuthatnak az építésen keresztül a meditáció jótékony hatásaihoz.

A LEGO kockákból építkezés is kézimunka

Minden kétkezi hobbinak az az eredménye, hogy gyors, pozitív visszajelzést kap az agy, miközben csinálod. Amikor létrehozol a folyamat közben egy építményt, azzal olyan sikerélményt adsz az agyadnak, amitől felszabadulnak az endorfinhormonok, jó hatással van az önbizalmadra és hangulatodra. Határozottan ajánlott tevékenység szorongás, bizonytalanság és kiégés ellen.

A LEGO elemekkel való építés közben tulajdonképpen megszökhetünk a valóság elől egy kicsit, ledobhatjuk a vállunkról a felelősséget, és az egész napi rohanás és idegeskedés után elmenekülhetünk egy biztonságos helyre, ahol kiszámíthatóan, kontrollálhatóan történik minden, és nincs igazán hibalehetőség. Mert mi történik, ha nem jó helyre teszünk egy LEGO kockát? Semmi, egy mozdulattal javítunk. Vagy nem javítunk, hanem gyönyörködünk abban, hogy létrehoztunk valami teljesen egyedit a kockákból, amire még a készítői sem gondoltak. Ez az igazi meditációs, stresszoldós élmény!

Még több LEGO:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top