nlc.hu
Életmód

Holdi menedékhely tesztje Grönlandon

Grönlandon tesztelték a Holdra szánt lakókapszulát

Hatvan napot töltött együtt az összehajtható menedékhelyen a Lunark két tervezője.

Két dán építész, Sebastian Aristotelis és Karl-Johan Sörensen nem mindennapi feladatra vállalkozott, két hónapot töltöttek el Grönlandon egy összecsukható lakókapszulában, amelyet a jövőben a Holdon állítanának fel, írja a Blikk a Daily Mail cikke alapján.

A Lunark nevű szerkezetet úgy tervezték meg, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el szállítás közben, kihajtva pedig  kibírja a mínusz 45 fokos hideget, valamint a 88 kilométer/órás szélvihart is. A kapszula, ami a SAGA Space Architects dolgozói szerint a jövőben majd nemcsak földi környezetben bizonyíthat,  1700 kilós, 328 elemből áll és ami csak lehet, újrahasznosítható.

És hogy bírta ki Sebastian Aristotelis és Karl-Johan Sörensen összezárva egy kapszulában? “Általában Karl előtt keltem fel, és hamarabb is feküdtem le, mint ő, így naponta több órát tudtam úgyszólván egyedül eltölteni. Egyébként mindennap ugyanazt ettük: reggel kávéztunk, fehérjeturmixot ittunk, ebédre forró zacskós levest készítettünk, amihez jeget olvasztottunk meg – nyilatkozta a Daily Mailnek Aristotelis. 

Állításuk szerint egyébként nagyon kellemes volt az élet a Lunarkban, igaz, kicsit hidegebb és szelesebb volt az idő, mint amire számítottak.

Grönlandi tájkép

Grönlandi tájkép. (Fotó: Profimedia)

Így hódítjuk meg a világűrt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top