Szabadidő

Három év múlva már űrsétát is tehetnek az űrturisták

Eddig a Nemzetközi Űrállomásra látogathattak el az űrturisták, most még gazdagabb lesz a program.

Űrsétát is tehetnek 2023-tól a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) jutó turisták, közölte csütörtökön az RKK Energija orosz űrutazási vállalkozás. Egy ilyen űrutazást 2023-ban szerveznek két űrturista számára, akik közül az egyik egy kozmonauta társaságában kiléphet majd a világűrbe és mintegy 400 kilométeres magasságból szemlélheti meg a Földet. Az orosz cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az űrsétával kibővített utazási csomag mennyibe kerül náluk.

NASA űrhajós asztronauta holdraszállás

Űrsétát is tehet az űrturista (iStock)

A NASA tavaly jelentette be, hogy szintén szervez magánembereknek űrutazást. Az amerikai űrügynökséggel való utazás nem olcsó: naponta mintegy 11 millió forintba kerül, ezen felül még a világűrbe és onnan vissza történő szállításért is fizetniük kell az űrturistáknak körülbelül 50 millió dollárt (mintegy 16 milliárd forintot).

Eddig már hét alkalommal jártak űrturisták a Nemzetközi Űrállomáson, köztük volt 2001-ben Dennis Tito amerikai milliárdos, az Egyesült Államokban élő Simonyi Károly (Charles Simonyi) pedig kétszer, 2007-ben és 2009-ben is tett űrutazást.

Űrturizmus az nlc-n:

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top