Aktuális

Történelmi lépés: lezajlott az első űrséta, melynek csak nők a résztvevői

Kis lépés nekik, nagy lépés a női nemnek? – 56 évvel azután, hogy Valentyina Tyereskova a Vosztok 6 fedélzetén felszállt, és 48-szor megkerülte a Földet, péntek reggel elrajtolt a Nemzetközi Űrállomásról az első, egyedül nők által végrehajtott űrséta.

Név szerint Christina Koch és Jessica Meir azok az amerikai asztronauták, akik a pénteki nap folyamán végrehajtották a történelmi cselekedetet. Pontosabban, bevetésük jelenleg is zajlik, a NASA élőben közvetíti, hogy épp mi történik az űrben a 2 hölggyel. Az asztronauták reggel 7 óra magasságában indultak szerelni a Nemzetközi Űrállomásról, mert azt a feladatot kapták, hogy javítsák meg az űrállomás elromlott napenergia-hálózatát.

Egyébként egy csak nőkből álló expedíció már tervbe volt véve idén márciusban, ám végül férfiak utaztak, mert problémák adódtak a nők szkafandereivel. Ám ami ma megvalósult, azt az első amerikai női asztronauták egyike, Kathy Sullivan, aki a maga misszióját 35 évesen teljesítette, szintén történelmi mérföldkőnek nevezte.

Jessica Meir, akinek viszont ez az első űrsétája, elmondta, nők sokaságának és évszázados kitartó munkájának eredménye, hogy ők ma itt állhatnak (lebeghetnek). Christina Koch vele szemben már a negyedik űrsétáját teljesíti, szám szerint ő a 14. nő az űrben.

A NASA szóvivője az eddig példátlan űrséta apropóján azt nyilatkozta, Meir és Koch történetével is szeretnék világszerte inspirálni a kislányokat, hogy az álmoknak semmi sem szab határt, a kitartás, a befektetett energia előbb-utóbb mindig meghozza a gyümölcsét.

(Kimelt képünkön Christina Koch)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top