Shine

Így néznek ki az első űrruhák, amiket már az űrturistáknak terveztek

A NASA fehér kezeslábasai elbújhatnak mellettük.

Ha azt hiszed, hogy az első űrturistákat majd holmi gigászi űrruhába öltöztetik, fejükön gömbakváriumnyi sisakkal, tévedsz. Elkészültek az első ruhák, amelyek szépen passzolnának egy sci-fi filmbe is.

A Virgin Galactic, mely évek óta teljes erőbedobással készül rá, hogy civileket fuvaroztat majd a világűrbe (és reményeik szerint onnan vissza is), olyan űrruhák tervezésére adott ki megbízást, melyekben az űrturisták kényelmesen utazhatnak, könnyen mozoghatnak, végtére is ezeket az embereket nem valamilyen tudományos feladat elvégzéséért lövik ki a világűrbe, hanem azért, hogy élvezzék a páratlan kilátást.

A sportosan futurisztikus ruhák nyerő változatát az Under Armour márka prezentálta, az utasok számára pedig nem jelent majd plusz költséget a szett: 250 ezer dolláros űrrepülőjegyük ezt is tartalmazni fogja. Az öltözék maga egyébként két rétegből áll, melyeket úgy alakítottak ki, hogy elvezessék a nedvességet, miközben a súlytalanság és a kilövés közben keletkező, akár 14-16 G-s erőhatás esetén is segítsék a megfelelő véráramlást.

Megnézem
Összes kép (13)

Többféle anyagtípust dolgoztak össze a ruhákban, a könyöknél és térdnél például az anyag kialakítása kötött jellegű, amely megkönnyíti a mozgást, és természetesen dizájnos űrcipő is dukál a szereléshez, mely a sneakerek sportos formatervezését örökölte. Ebből is látszik, hogy az összes praktikumra törekvő, funkcionális részlet mellett a látvány is döntő szempont volt a kiválasztásnál. A Virgin Galactic ugyanis ezeket a ruhákat túlzás nélkül már mint leendő muzeális darabokként értelmezi, hiszen ezek lehetnek majd az elsők, melyekben civil a világűrbe repül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top