nlc.hu
Életmód

Megrázó fotó a gyerekrákról

Szívszorító fotóval hívja fel a figyelmet a gyerekrákra egy érintett édesanya

„Az egyetlen dolog, amire soha senki nem készített fel minket: hogy a fiunk betegsége az egész családunkra hatással lesz majd.”

„Ha a gyerekeket érintő rákbetegségről van szó, az ember – anélkül hogy érintve lenne – rengeteg dologról már előzetesen tud: arról, hogy mekkora anyagi teher egy ilyen betegség, és arról is, milyen megterhelőek a sorozatos kezelések. Arról viszont csak kevesen tudnak és keveset is beszélnek – még maguk az érintettek is –, min mennek keresztül azok a családok, ahol a beteg gyerkőc mellett van másik gyerek is” – kezdi a Facebookon közzétett bejegyzését Kaitlin Burge.

A texasi nő egy 5 éves kislány és egy 4 éves kisfiú anyukája. 2018-ban, mikor kisebbik gyerekét, Beckettet akut limfoid leukémiával diagnosztizálták, az egész élete egy csapásra összeomlott. És nem csak az övé. Ahogy az Kaitlin bejegyzéséből kiderül, Beckett betegségét kislánya, Aubrey is ugyanúgy megszenvedi, mint ők. „A két gyerekem, akik 15 hónapja még állandóan egymást kergették, most jobbára csak fogják egymás kezét. Az idő nagy részében ráadásul egy hideg kórházi szobában.”

Kaitlin az azóta már vírusszerűen terjedő bejegyzésben azt írja, kislányának, aki Beckett diagnózisakor mindössze 4 éves volt, végig kellett néznie, ahogy az öccsét, aki nem mellesleg a legjobb barátja és a legfőbb bizalmasa, mentővel kórházba viszik, aztán az intenzív osztályra kerül. „Azt is végignézte, hogy az orvosok maszkot adnak rá, szurkálják, vért vesznek tőle, orvosságot tömnek belé, miközben ő csak fekszik ott – tehetetlenül.”

Az anya kitér arra is, hogy bár a környezetükben sokan nem értették, hogy engedhetik, hogy Beckett kezelésein Aubrey is részt vegyen, nekik ez végig teljesen magától értetődő volt. „Miután Beckettet kiengedték a kórházból, és végre hazajöhetett, Aubrey is látta a változást: látta, hogyan változik az ő életteli, energikus és vidám öccse egy elesett, beteg és az esetek többségében álmos fiúcskává. És nem értette. Nem értette, miért nem játszanak már együtt a közeli játszótéren, hogy miért nem csobbannak a medencében. Azt pedig pláne nem, hogy neki miért kell iskolába mennie, mikor Beckettnek nem kell.

Kaitlin úgy érzi, azzal, hogy lányukat nem zárták ki Beckett betegségéből, hanem a korának megfelelően időről időre beavatták őt is, a két testvér most sokkal közelebb áll egymáshoz, mint korábban. „Aubrey rengeteg időt tölt a testvérével, még a mosdóba is elkíséri, ha hányingere van két játék között. Vigyáz rá, gondoskodik róla, simogatja a hátát; a maga módján igyekszik neki erőt adni. A gyerekrák pedig pontosan ez: hányinger két játék között. Hányinger reggel ébredés után. Ott állni az öcséd mellett a vécében, simogatni a hátát, miközben a hányingerrel küzd. 14-ről 9 kilóra fogyni.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top