nlc.hu
Életmód

Idézetek a felelősségről

„Ha mindenki tisztára seperné a maga portáját, az egész világ tiszta lenne” – 10 elgondolkodtató idézet a felelősségről

Számodra mit jelent felelősséget vállalni? Cselekedni? Döntést hozni? Befogadni? Őszintének lenni? És vajon hogy vélekedett erről például Friedrich Nietzsche vagy Szabó Magda? Őket is idézzük.

Úgy tartják, hogy igenis lehet fejlődni abban, hogy felelősségteljesebb életet éljünk. Pszichológusok szerint legalább öt lépésben változtatnia kell az életén annak, akinek eddig gondot jelentett a felelősségvállalás. 

1. Hagyj fel a kifogások keresésével!

Ha hibáztál, ahelyett, hogy másra hárítanád a felelősséget vagy mentségeket, kifogásokat gyártanál, hogy miért tetted, inkább ismerd be, hogy elrontottál valamit és merd megindokolni, hogy miért! Így tisztességes.

2. Fejezd be a panaszkodást!

Általában azok az emberek panaszkodnak a legtöbbet, akik túl sokat beszélnek, de valójában nem csinálnak semmit. Lépj inkább a tettek mezejére és vedd kezedbe az életed irányítását!

3. Tanulj meg bánni a pénzzel!

A felnőtt életben az egyik meghatározó felelősség, hogy pénzt kell keresned és azt be kell osztanod. Épp ezért alapvető fontosságú, hogy megtanulj bánni a pénzzel: reálisan mérd fel a lehetőségeidet, arra költs, amire valóban szükséges, illetve érdemes, a felelőtlen pénzszórással, pláne pedig a túlköltekezéssel pedig hagyj fel!

4. Kerüld a halogatást!

Ne pazarold az értékes időt! Az eredményekhez, sikerekhez vezető út első lépése, hogy abbahagyod a halogatást! Vágj bele a céljaid megvalósításába és dolgozz keményen! Nem majd holnap és nem jövő héten hétfőn, hanem még ma!

5. Legyen rutinod!

A rutin jó dolog. Alakítsd ki a magad rutinjait, napirendjét és tartsd is magad hozzá! Készíts ütemtervet a munkádhoz, de ne feledkezz meg arról, hogy a pihenésre is hagyj magadnak időt! Légy következetes és kitartó, erre épül ugyanis a felelősségteljes viselkedés.

Most pedig jöjjön 10 inspiráló idézet a felelősségről:

„Erkölcsi, jogi vagy hivatalos kötelezettség, amelynek alapján valaki, valamely testület vagy közösség valakiért vagy valamiért felelős, számot adni tartozik” – így definiálja a felelősség fogalmát a A magyar nyelv értelmező szótára. Néhány kiemelkedő művész és gondolkodó pedig a következőképpen…

„A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk.” (Friedrich Nietzsche)

„A világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos.” (Lázár Ervin)

„Tudni öröm, gyakran nem egyszerű, de amennyiben sikerül, mindig jó érzés. Megcsinálni valamit már nehezebb. Megmagyarázni, hogy milyen következményei lesznek, majdnem lehetetlen.” (Teller Ede)

Felelősség

Illusztráció: Getty Images

„Mindenki maga ad számot a jövendőnek.” (Szabó Magda)

„Hiába mondjuk csemetéinknek, hogy legyenek becsületesek, őszinték, ha azt látják, hogy kapcsolatainkban mi nem olyanok vagyunk. Nincs az a prédikáció, amely képes lenne helyettesíteni egy jól végzett, mintaadó cselekedetet.” (Csányi Vilmos)

„Ha mindenki tisztára seperné a maga portáját, az egész világ tiszta lenne.” (Teréz anya)

„Az egyén nem bízhatja magát a gondviselésre. A cselekvés: a felelősség vállalása a kiszámíthatatlan világban.” (Ungvári Tamás)

„Vágyaid olyanok, mint egy felbukkanó madárraj a házad felett. Elsuhannak. De ha fészket vernek az ereszed alatt, s ott élnek, ezért már te felelsz. Befogadtad őket!” (Müller Péter)

Kéz a kézben

Kéz a kézben (Illusztráció: Getty Images)

„Vannak olyan emberek, akik sohasem ismerik el, hogy hibáztak, és mindig újabb, gyakran egymásnak is ellentmondó érvekkel jönnek elő, melyekkel azt bizonygatják, hogy igazuk van. Mások azt állítják, hogy sohasem támogatták igazán a hibás nézetet, vagy ha igen, akkor csak azért tették, hogy megmutassák ellentmondásait. Számos példát hozhatnék fel, de nem teszem, mivel túlságosan népszerűtlen lennék. Azt hiszem, sokkal jobb és kevésbé zavarba ejtő, ha leírom, hogy hibáztam.” (Stephen Hawking)

„Én mondom: Még nem nagy az ember.
De képzeli, hát szertelen.
Kisérje két szülője szemmel:
a szellem és a szerelem!” (József Attila)

További inspiráló idézet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top