nlc.hu
Életmód

Védekezés két arcmaszkkal

Két maszk egy helyett: az Egyesült Államokban egyre többen esküsznek rá

Végül is logikus, hiszen két réteg jobban véd, mint egy.

Amióta kitört a világjárvány, központi kérdés lett a maszkviselés, hol kell viselni, melyiket ajánlott viselni, mennyire védenek meg minket a fertőzések ellen. és nem csoda, hogy sokaknak feltűnt, hogy az Egyesült Államok új elnökének, Joe Bidennek a beiktatásán többen, például a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Pete Buttigieg is, két maszkot viseltek, de korábban is lehetett látni már hasonlót, 2020 őszén például Biden is két maszkot viselt, amikor megérkezett a floridai Fort Lauderdale-be.

Józan ésszel belátható, hogy két réteg védelem hatékonyabb, mint az egy. Ezért láthatnak két maszkot viselő vagy az N95-ös maszkot házi módszerrel másoló embereket

idézi a Telex Anthony Faucit, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadóját. 

Néhány hete megjelent egy tanulmány is, amelynek szerzői azt írják, hogy egy sebészi maszk és egy rajta viselt szövetmaszkkal lehető legjobb védelmet nyújtja, mert az orvosi maszk biztosítja a kellő szűrést, a szövetmaszk pedig kellően lezár. Mindeközben több európai országban is szigorítottak a maszkviselési szabályokon: Németországban például kötelező lett jó minőségű orvosi, például FFP2-es maszkok viselése a boltokban, illetve a tömegközlekedési eszközökön, és Franciaországban is hasonló a helyzet.

Arra, hogy a most már tényleg létező védőoltások mellett miért került ismét előtérbe a megelőzésnek és a védekezésnek ez a módszere, arra valószínűleg az a magyarázat, hogy a közelmúltban megjelentek a koronavírusnak jobban fertőző vírusmutációi is, ezért érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy ne fertőződjünk meg.

Pete Buttigieg, a Biden-kormány közlekedési minisztere is két maszkot hord.

Pete Buttigieg, a Biden-kormány közlekedési minisztere is két maszkot hord (Fotó: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images

A szájmaszkok kora:

Dupla védelem: feltalálták a vírusölő maszkot

„Nem akarom, hogy a maszkvarrásról jegyezzenek meg” – Varrónők helyzete a pandémia alatt

A szájmaszkok korában megváltozik a kommunikáció, de tudd: szemmel is lehet mosolyogni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top