nlc.hu
Életmód
Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban - videó

Ha hihetünk a szegedi medvéknek, közeleg a tavasz – videó

Előbújtak a medvék kedden a Szegedi Vadasparkban, és mivel a borongós időben nem látták meg az árnyékukat, így a népi megfigyelés alapján közeledik a tavasz.

A Szegedi Vadasparkban 2015 tavasza óta gondoznak barna medvéket (Ursus arctos). Hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek, idén ezen a járványügyi előírások miatt a látogatók nem vehettek részt, az állatkert közösségi oldalán azonban élőben nyomon követhették az eseményt, írja az MTI.

A vadaspark két medvéje, Mici és Ursula komótosan elhagyták a medveházat, és falatozni kezdtek a kifutóban elhelyezett, mézzel bekent péksüteményekből. A sűrű felhők miatt ebben a napsütés sem zavarta meg őket, így nem ijedtek meg az árnyékuktól. Ugyan a medveházba való visszatérést az is akadályozta, hogy az állatok távozását követően a gondozók gyorsan bezárták az épület ajtaját.
  

A világ sok kultúrájára volt jellemző a múltban, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az eljövendő időjárásra következtetni. Ezen állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra is épültek. Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez – melyet régen tavaszkezdő napként is emlegettek – két különböző, állathoz kötődő időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik. Az egyik szerint: „Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap”, vagyis ha szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

Egy nőstény európai barna medve (Ursus arctos arctos) a Szegedi Vadaspark új barnamedve-bemutatójánál 2015. március 22-én.

Egy nőstény európai barna medve (Ursus arctos arctos) a Szegedi Vadaspark új barnamedve-bemutatójánál 2015. március 22-én (Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Itt a tavasz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top