nlc.hu
Életmód

Virágzik a kikeleti bangita

Kivirágzott Csopakon a tavasz egyik hírnöke

A kikeleti bangita enyhébb teleken már januárban és februárban is virágzik, de a Balaton melletti településen nem várta meg az újév első hónapjait.

Ugyan volt, ahol esett a hó, és néhol nulla fok alá is süllyedt a hőmérséklet, 2020 decemberében a tél nem mutatta meg zordabb arcát, sőt, majdnem a kora tavaszt idézi néha az időjárás. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy Csopakon már ébredezik a természet, ugyanis kivirágzott a tavasz egyik hírnöke, a kikeleti bangita (Viburnum × bodnantense). Erről a Sokszínű Vidék egyik olvasójának fotós bizonyítéka is van:

A kikeleti bangita az egyik legkorábban virágzó lombhullató díszcserjék közé tartozik, és enyhébb teleken már januárban, illetve februárban kinyílnak illatos, fehér-rózsaszín virágai, de ha nem annyira kedvező az időjárás, van, hogy ezek csak márciusban jelennek meg. 

Virágzó kikeleti bangita Nagykanizsán a Csónakázó-tónál .

Virágzó kikeleti bangita a tavaszias melegben Nagykanizsán a Csónakázó-tónál 2018. január 7-én. Ezen a napon a városban 16 Celsius-fok meleget mértek (Fotó: MTI/Varga György)

Virágzás ősszel és télen:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top