nlc.hu
Életmód

Hayley Arceneaux, az űrutazás egyik legújabb úttörője

Tízévesen legyőzte a rákot, hamarosan pedig az űrbe repül majd az első, csak civilekből álló legénység tagjaként

Gyerekként ki ne szeretett volna űrhajós lenni? A szigorú követelmények miatt persze keveseknek adatik meg, hogy a világűrből is megcsodálhassa szülőbolygónkat, de most egy új fejezet nyílik az űrutazás történetében, és ennek a fejezetnek az egyik főszereplője egy 29 éves amerikai lány, aki nemcsak azért számít úttörőnek, mert ő lehet a legfiatalabb amerikai, aki Föld körüli pályára áll.

A 29 éves Hayley Arceneaux, a Tennessee állambéli St. Jude Gyermekkórház orvosasszisztense történelmet ír, ugyanis ő az első csontrák-túlélő, illetve az első protézissel élő ember, aki részt vehet egy űrutazáson, sőt, valószínűleg ő a legfiatalabb amerikai, akinek megadatott ez a lehetőség, arról nem is beszélve, hogy a küldetés, amin részt vesz, annak a legénysége csak civilekből fog állni, egyetlenegy hivatásos űrhajós sem lesz a fedélzeten.

Hayley Arceneaux már januárban tudta, hogy ő lesz a SpaceX civil űrmissziójának, a Inspiration4-nak egyik tagja, de a hivatalos bejelentésig nem beszélhetett róla. A nagy hírt hétfőn közölték a nyilvánossággal a gyermekkórházban, ahol 20 évvel ezelőtt Arceneaux-t páciensként kezelték, és ami most a munkahelye. Amikor pár héttel ezelőtt a fiatal orvosasszisztens munkaadói homályosan céloztak rá, hogy lenne számára egy remek lehetőség, amiről beszélniük kellene, Hayley azt hitte, hogy valamilyen reklámról lesz szó, vagy lehet, hogy beszédet kell majd tartania, és igencsak meglepődött, amikor közölték vele, várja a világűr.

Másfél hónapig kellett őrizgetnem életem legnagyobb titkát, amit végre megoszthatok a világgal.

10 évesen legyőzte a rákot, 30 évesen űrhajós lett

Hayley Arceneaux a SpaceX-nél Hawthorne-ban (Fotó: Mike Brown / ALSAC / AFP)

Arceneaux mindössze tízéves volt, amikor csontrákot diagnosztizáltak nála, éppen fekete öves taekwondós lett, amikor lábfájásra kezdett el panaszkodni, először azt gondolták, az edzés lehet az oka, majd édesanyja észrevette, hogy egy dudor keletkezett a bal térde felett. A diagnózis: csontrák. Amikor szülei rákerestek az interneten a betegségre, azonnal felugrott a memphisi gyermekkórház neve. A kamaszlányra kemoterápia várt, valamint sajnos meg is kellett műteni, térdprotézist kapott, illetve mivel el kellett távolítani a combcsont egy részét, titánrúddal erősítették meg azt. „Emlékszem, hogy mennyire féltem, hiszen mindenki, akit ismertem és aki rákbeteg volt, elhunyt.”

Szerencsére a kezelés sikeres volt, de a beavatkozást követően Arceneaux-nak fizikoterápiára kellett járnia, és pár héttel azután, hogy fel sem tudta emelni a bal lábát, már mankó nélkül járt. Hayley Arceneaux szerette volna meghálálni azt a sok törődést, amit a kórháztól kapott, ezért több adománygyűjtésben is részt vett, amikor pedig 2013-ban megkapta a közszolgálati televízió fiatal hősöknek járó díját, a köszönőbeszédében azt mondta, ha felnő, akkor szeretne ápolónőként dolgozni a kórházban. A kívánsága pedig teljesült, egy évvel ezelőtt orvosasszisztensként helyezkedett el az intézményben, és leukémiás, illetve limfómás gyerekekkel foglalkozik.  

Hayley-nek volt egy másik gyermekkori álma is, pár hónappal azelőtt, hogy csontrákot diagnosztizáltak volna nála, családjával ellátogattak a NASA houstoni űrközpontjába, és a kiruccanás után természetesen elhatározta, hogy

egyszer majd ő is űrhajós lesz.

Egy amerikai milliárdosnak, Jared Isaacmannek köszönhetően pedig ezt is kipipálhatja. Ugyanis ő az, aki úgy döntött, hogy befizet egy űrutazásra a SpaceX-nél, így született meg az Inspiration4 nevű misszió, aminek természetesen ő lett a parancsnoka. Az üzletember szerette volna, ha ez az út nemcsak arról szól, hogy kivételezett helyzetben lévő emberek megnézik az űrből, hogyan is néz ki a szülőbolygónk, ezért úgy döntött, a küldetést arra használja, hogy adományt gyűjtsön St. Jude Gyermekkórház számára. Isaacman a háromból két helyet az intézménynek adományozott, ezért utazik majd az egyik ülésben Hayley Arceneaux. Hogy ki lesz a második szerencsés, nem tudni, csak annyit, hogy őt azok közül választják majd ki, akik támogatják a kórházat. A legénységnek egyébként lesz egy negyedik tagja is, a negyedik helyet  Isaacman cége, a Shift4 által meghirdetett verseny nyertese kapja. A tervek szerint a vállalkozó Isaacman hamarosan elárulja majd, ki az a két személy, aki velük utazhat az űrbe.

A négytagú csapatnak az utazás előtt, amire valószínűleg 2021 utolsó hónapjaiban kerül majd sor, természetesen egy több hónapig tartó kiképzésen kell részt vennie. Hayley Arceneaux már fel is próbálhatta az űrruháját, amit majd a  Crew Dragon többnapos küldetése alatt kell viselnie, és már többször találkozott Elon Musk űrvállalkozásának mérnökeivel is. „Minden hordoz magában kockázatot. Nem félek… Megbízom bennük” – nyilatkozta Arceneaux, aki azért mielőtt igent mondott volna, konzultált a családjával is. Sajnos édesapja tanácsát már nem tudta kikérni, ő ugyanis 2018-ban elhunyt veserákban, de édesanyját is megkereste az ajánlattal, illetve fivérét és sógornőjét, és az ő szavuk valószínűleg elég sokat nyomott a latban, hiszen mindketten repüléstechnikai mérnökök.

Hayley Arceneaux, az űrutazás egyik legújabb úttörője

Hayley Arceneaux, az űrutazás egyik legújabb úttörője (Fotó: Mike Brown / ALSAC / AFP)

Arceneaux úgy véli, ahhoz képest, amit gyermekkorában átélt, az űrutazás nem jelenthet problémát, és reméli, ezzel bizonyíthatja majd sorstársainak, hogy nincs lehetetlen, a határ tényleg a csillagos ég.

Mikor éppen kezelés alatt állsz, akkor mindig az adott napra koncentrálsz, nehéz a jövőbe tekinteni. Remélem, hogy ez a küldetés arra ösztönzi majd őket, hogy ők is terveket szőjenek

– nyilatkozta. 

Arceneaux a küldetés nélkül is igazi példakép lehet, a 20 évvel ezelőtt történtek nem akadályozták meg eddig sem abban, hogy kalandos életet éljen, igaz, sajnos az a terve most dugába dőlt, hogy 30 éves kora előtt minden kontinensre eljusson, ugyanis most egy sokkal nagyobb utazás vár rá.

Első!

Jerrie Cobb 20 éves korában három repülési rekordot állított fel, az 1960-as években pedig részt vett a Mercury 13 programban, vagyis az első nők között volt, akiknek ugyanazokon a vizsgálatokon és teszteken kellett átesniük, mint a hivatásos asztronautáknak. Hiába ment át minden teszten, a neme miatt nem engedték repülni az űrbe. 1961 májusában viszont a NASA tanácsadója lett
Valentyina Tyereskova volt az első nő az űrben. 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nap után sikeresen visszatért. A Holdon egy krátert neveztek el róla.
Az Egyesült Államok csak 1983. július 18-án küldött nőt az űrbe, Sally Ride volt a Challenger űrrepülőgép 2. repülésének küldetésfelelőse. Amellett, hogy ő világ harmadik női űrhajósa, 32 évesen ő lett a legfiatalabb asztronauta, aki az űrben járt.
Szvetlana Szavickaja lett az első nő, aki kétszer is járt az űrben, illetve ő lett az első nő, aki űrsétát végzett.
Kathryn Sullivan volt a harmadik amerikai nő az űrben, és közülük az első űrsétát végzett. Sullivan pár hónappal maradt le csak Szavstiszkaja mögött, de 2020-ban ő lett az első nő, aki elérte az óceán legmélyebb pontját.
1995 februárjában Eileen Collins lett az első nő, aki pilóta volt egy űrrepülőgépen, 1999 júliusában pedig ő lett első nő, aki parancsnok volt űrrepülőgépen.
Shannon Lucid az első amerikai nő, akinek a legtöbb küldetése volt az űrben.
A NASA űrhajósa, Susan Helms volt az első nő a Nemzetközi Űrállomáson, Peggy Whitson pedig az első női parancsnoka az ISS-nek.
Anousheh Ansari az első női űrturista, aki a Nemzetközi Űrállomásra repült.
A NASA két űrhajósa, Jessica Meir és Christina Koch 2019 októberében tette meg az első olyan űrsétát, amin csak nők léptek ki a világűrbe.

Végtelen űr, végtelen lehetőségek

Néhány nappal ezelőtt az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) is közzétett egy felhívást, miszerint 11 év után ismét űrhajósokat toboroznak. Az érdeklődők 2021. március 31-től május 28-ig adhatják le a jelentkezésüket, és ezután kezdődik a hatfordulós kiválasztási folyamat, ami várhatóan 2022 októberében ér majd véget. A közleményük szerint az ügynökség támogatja a sokszínűségét, ezért a nőket és a fogyatékkal élőket is arra bátorítják, hogy jelentkezzenek. Az űrben valaha járt 560 személy kicsit több mint egytizede nő (65-en), túlnyomórészt amerikaiak (51-en). Az ESA eddig két nőt küldött az űrbe: Claudie Haigneré-t és Samantha Cristoforettit, írja a Euronews.

„Az ESA-ban a sokszínűséget talán nemcsak az űrhajósok származására, életkorára, hátterére és nemére, hanem fizikai képességeire is ki kéne terjeszteni. Ahhoz, hogy ezt az álmot valóra váltsuk, az űrhajóstoborzással párhuzamosan meghirdetem a Paraűrhajósok Kivitelezhetőségi Projektjét, mert ennek az innovációnak is eljött az ideje”

– jelentette ki David Parker, az ESA humán- és robotkutatási igazgatója. 

Az ESA ennek a projektnek a keretében olyanoknak szeretnének esélyt adni, akiknél csak és kizárólag fizikai okai voltak annak, hogy eddig nem jelentkezhettek. Az, hogy valaki fogyatékkal él, tehát többé már nem hátrány, de fontos tudni, hogy azért a követelményrendszer így is szigorú, az jelentkezhet, aki állampolgára valamelyik ESA-tagállamnak, rendelkeznie kell matematikai, informatikai, mérnöki, természettudományos vagy orvostudományi diplomával, emellett folyékonyan kell beszélnie angolul, illetve nem árt, ha beszél még egy nyelvet, de ha többet, az sem baj, sőt. A jelentkezőknek viszont nem kell pilótaengedéllyel rendelkezniük, de be kell nyújtaniuk egy légiközlekedés-egészségügyi vizsgáztató által kiállított 2. osztályú orvosi igazolást. 

Az ESA a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által kidolgozott kategóriák alapján kidolgozták a saját rendszerüket. Eszerint a piros kategóriába tartozók olyan fogyatékkal élnek, amivel nem tudják elvégezni az űrhajósok feladatait. A sárga kategóriába tartozók bizonyos feladatokat el tudnak végezni, vagy képesek lehetnek fejlesztések és módosítások segítségével. A zöld kategóriába tartozók pedig képesek mindenre, amire az űrhajósok.

A mostani toborzással hat személyt keresnek, akiket az asztronautacsapat állandó tagjaiként alkalmaznak majd, ők űrmissziókon vehetnek részt. Az ügynökség további 20 férfi és női asztronautát keres tartalékosi pozícióra.

„Egyetlen, a megfelelő képesítéssel rendelkező fogyatékkal élő jelöltet sem szabad automatikusan kizárni a hosszú távú űrmissziókból. Valójában határozottan sürgetem, hogy a fogyatékkal élő jelölteket részesítsék előnyben, mert az előnyére válna a küldetéseknek”  – írta a Scientific American című folyóiratban 2018-ban megjelent cikkében Sheri Wells-Jensen, a Bowling Green Egyetem nyelvésze és a San Franciscó-i METI Intézet munkatársa. Hozzátette, a siker kulcsa abban rejlik, hogy a műszaki környezetet a speciális igényeknek megfelelően kell kialakítani.

Girl power!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top