nlc.hu
Életmód

Hamis vakcinák a neten

Hamis vakcinákkal kereskednek a sötét weben

Átlagosan több mint 150 ezer forintot kérnek a hamis koronavírus-vakcináért a darkneten.
Hamis vakcina

A csalók az interneten is igyekeznek hasznot húzni a koronavírus-járványból, a darkneten sok eladó kínál hamisított védőoltásokat. A Kaspersky internet-biztonsági cég 15 online piacteret vizsgált meg, és három vakcinára – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna – találtak ajánlatokat.

Egy adag ára 250-1200 dollár között mozgott, az átlagos ár 500 dollár (154 ezer forint) volt. Az eladók elsősorban Franciaországból, Németországból, Angliából és az Egyesült Államokból hirdették a vakcinákat a titkosított üzenetküldő alkalmazásokon.

A csalók többnyire bitcoinban kérik a vételárat, így gyakorlatilag lehetetlen visszakövetni őket. A vakcinával üzletelők egy része 100-500 tranzakciót bonyolított le, egyesek nemcsak védőoltást, hanem oltási igazolást is árulnak.

Amellett, hogy az ilyen vakcinák beszerzése illegális, azt sem tudni, mit kapnak a vásárlók. Elméletben nem zárható ki, hogy megmaradt/kicsempészett vakcinákat hirdetnek, de sokkal nagyobb esély van arra, hogy teljesen más van az ampullában. Jobb esetben ártalmatlan sóoldatot küldenek, de akár veszélyes anyag is lehet az üvegcsében. Ezért ahogy semmilyen gyógyszert, úgy vakcinát se vegyünk az internetről.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/Nataliya Vaitkevich)

Kihasználják a járványt a csalók:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top