nlc.hu
Életmód

Szájszag okai

Mit jelez a szájszag? Betegségek a rossz lehelet mögött

Hiába a rendszeres fogmosás és a mentolos rágó, a szájszag mindent elural? Ezek az okok állhatnak a szájszag mögött!

A szájszag nemcsak kellemetlen – neked és a környezetednek is –, hanem betegségek tünete is lehet. Habár, már feltalálták a szájszag szondát is, mi most inkább az okokat segítünk neked felderíteni. Nem azt mondjuk, hogy minden esetben valamilyen betegség a kiváltó ok, de ha már régóta küzdesz a rossz lehelettel, érdemes utánajárnod, mi okozza.

Gyulladt fogíny

A rossz fogak és a gyulladt íny is okozhat szájszagot. Ha nem foglalkozol a gyulladt ínnyel, vagy a szuvas foggal, fogágygyulladás is kialakulhat, amit a fogak érzékenysége, fogínyvérzés és rossz lehelet is jelezhet. Ha bármelyiket tapasztalod, kérj időpontot a fogorvosodhoz!

Cukorbetegség

A szájszag cukorbetegség jele is lehet: ha édeskés ízt érzel a szádban, pedig nem is ettél, ittál édeset, az diabéteszre is utalhat. De ugyanilyen figyelmeztető jel lehet az acetonos szájszag is, ami azért alakul ki, mert a diabéteszes szervezet nem tudja kellő mértékben lebontani a zsírokat.

Emésztési problémák, reflux

Ha a nyelőcső záróizmai nem működnek megfelelően, vagyis nem zárnak rendesen, akkor reflux alakul ki. Ha refluxos vagy, az azzal jár, hogy a záróizmok akkor is kinyílnak, amikor nem kellene, így a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, és onnan már egyenes az út a szájüregbe.

Ugyanígy okozhat szájszagot a böjt, vagyis amikor megváltoznak az étkezési szokásaink, és ezáltal az emésztésünk is. Ilyenkor a kapcsolatod megmentője lehet a rossz leheletet megszüntető rágógumi.

Szájpenész

Tény, hogy a szájpenészre nem csak a szájszag hívja fel a figyelmet, más tünetei is vannak. A szánkban – a mandulán, az ínyen, a torokban és a szájpadláson –, valamint a nyelven megjelenő fehér dudorok is figyelmeztető jelek lehetnek. Ezen felül a torok és a száj vöröses elszíneződése, továbbá az égő érzés is szájpenészre utalhat.

A szájszag okai

Néha egészen banális a szájszag kiváltó oka (Fotó: Getty Images)

Kiszáradás

A szájszag oka szerencsés esetben közvetlenül a szájüregben keresendő A nyelven élő baktériumok szerepe többek között az, hogy az elfogyasztott étel feldolgozását megkezdjék, aminek során az aminosavakat kéntartalmú vegyületekké alakítják – a rossz lehelet pedig legtöbbször innen származik.
Ezek a nyelven lévő baktériumok időnként elszaporodhatnak, aminek oka leginkább a kiszáradt nyálkahártya. Vagyis, a rossz lehelet mögött sokszor egészen egyszerűen az áll, hogy nem ittunk elég folyadékot, és kiszáradt a szánk.

Gyógyszerek, alkohol

De nem csak a kevés folyadékbevitel vezethet a nyálkahártya kiszáradásához Az alkohol, a dohányzás, egyes gyógyszerek – például vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns, illetve antihisztamin-tartalmúak – is előidézhetik a nyálkahártya kiszáradását. Márpedig, ha nincs elegendő nyál a szádban, a baktériumok megváltoztathatják a száj ph-értékét, ami te szájszag formájában fogsz érzékelni.

Vigyázz az egészségedre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top