nlc.hu
Életmód

Karikó Katalin a koronavírus-járvány visszaszorulásáról

Karikó Katalin szerint nyár végére szorulhat vissza a járvány

A világhírű magyar kutatónő szerint Amerikában valamivel korábban javulhat a helyzet.

A napokban Széchenyi-díjjal kitüntetett biológus, biokémikus a Hír TV-nek adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány Amerikában nyárra, a világ más részein pedig a nyár végére szorulhat vissza.

Karikó Katalin, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő BioNTech alelnöke az mRNS-alapú vakcina gyors megjelenésével kapcsolatban elmondta, hogy az évtizedek során a technológia folyamatosan fejlődött, így a kínai szakemberek által szekventált információt rögtön szét tudták küldeni a kutatóknak. Ezt a technológiát már három évvel ezelőtt is alkalmazta a Moderna az influenza elleni oltásban, és több klinikai alkalmazásban is előrehaladott állapotban volt ez a fejlesztés.

Elhangzott az is, hogy a szakemberek véleménye szerint nem okoz vérrögképződést az AstraZeneca. De az is kiderült, hogy a Szputnyik V vakcina sokban hasonlít a Johnson&Johnson oltásához, így megfelelő védelmet nyújt. Illetve az is, hogy immáron bizonyított az, hogy a Pfizer vakcinája mind a brit, mind a brazil variánssal felveszi a harcot.

Karikó Katalin

Forrás: AFP/magánarchívum

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top