nlc.hu
Aktuális

Koronavírus-adatok a szociális otthonokban

Kiadták az adatokat: a járvány minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt

Szél Bernadett megszerezte a szociális otthonok koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatait.

Hosszas küzdelem után megkapta Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait Szél Bernadett országgyűlési képviselő. Ez azért nagy eredmény, mert hivatalosan csak információmorzsákat közöltek arról, milyen mértékben terjedt a fertőzés az idősotthonokban, szociális intézményekben.

Koronavírus idősotthon

A Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársa egy lakóval beszélget a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona társalgójában 2020. április 22-én. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A legfontosabb számokat a képviselő a Facebook-oldalán tette közzé:

  • a két hullám összesített adatai alapján 2021. március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka volt szociális otthonok lakója. Vagyis a vírus minden negyedik áldozata szociális otthonban élt.
  • 2020. márciusától június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és 2021. március 5-e között 3512 fő.
  • Az első hullámban 140 idősotthoni elhunyt 70 százaléka, 99 fő volt fővárosi otthon lakója. A második hullámban a 3512 elhunyt 5 százaléka, 176 fő. Tehát az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthon lakója volt.
  • A második hullámban a fertőzött otthonokban gondozottak 33 százaléka, azaz harmada fertőződött meg átlagosan. Az érintett 71 503 férőhelyen 23 848 gondozott kapta el a COVID-ot.
  • Az első hullámban 5 idősotthoni gondozó hunyt el, a másodikban 13 fő, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó lett pozitív, a második hullámban 8273.

A sok adat azonban még így sem teljes, ugyanis a képviselő szerint a tavaszi hullámnál hiányoznak a férőhelyadatok, valahol pedig alacsonyabb szám szerepel az elhunytaknál, mint korábban.

A részletes adatsor itt található.

Idősotthonok a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top