nlc.hu
Életmód

Táskák szemek okai

7 mindennapi szokás, ami táskás szemeket okozhat

Akár az alvási pozíciód, vagy a nem kellő alapossággal eltávolított smink is szem alatti táskák kialakulásához vezethet.

Bár igyekszel rendesen kialudni magad és az arcápolási rutinodból sem hagyod ki a szemkörnyékápoló rendszeres használatát, mégis táskásak a szemeid? Lehet, hogy a most következő mindennapi szokások okozzák…

#1. Túlzott sófogyasztás

Ha túlzásba viszed a sófogyasztást, annak az a következménye, hogy a víz a tested nátriumban szegény részeiből azokra a testtájakra vándorol, ahol ebből az anyagból a több van, többek között a szemed alatti területre. Ha visszafogod a sófogyasztást, az segíthet.

#2. Kevés vas

Ha nem jut a szervezetedbe elegendő mennyiségű vas, az vashiányos vérszegénység kialakulásához vezethet. Ez az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon, mely egyes felmérések szerint 600 millió, de akár 1 milliárd embert is érinthet a világon, akiknek mintegy 80 százaléka nő. A táskás, karikás szem a vashiány egyik tünete, ezenfelül jellemző még a fáradtság, a csökkent koncentrációs képesség, a szédülés, a fejfájás, légszomj, a sápadtság, a hajhullás, az elváltozások a körmökön. Ha ezeket tapasztalod, mindenképp vaspótlásra van szükséged.

#3. Folyadékhiány

Ha nem iszol elegendő vizet, annak egy sor súlyos következménye lehet. Ezek közé tartozik a bőr szárazzá, vízhiányossá válása, ami a szem környékén ráncokat és táskákat okoz. 

Karikás szemek

Nem tudod, miért karikás a szemed? (Fotó: Getty Images)

#4. Sminkben alvás

Ha lefekvés előtt egyáltalán nem vagy nem kellő alapossággal távolítod el a sminket a szemedről – elég, ha például a szempillafesték egy része a pilláid tövén marad –, akkor bizony reggelre betáskásodhatnak a szemeid. Ez a következmény pedig még az enyhébbek közül való, ugyanis az éjszakra fent hagyott smink akár súlyos szemgyulladást vagy nehezen kikezelhető bőrproblémákat is okozhat, épp ezért mindenképp azzal jársz a legjobban, ha nem blicceled el az esti arctisztítást.

#5. Hason alvás

Milyen pozícióban alszol? Ha az éjszaka jelentős részét hason fekve töltöd, a szem alatti területen – egész egyszerűen a gravitáció hatására – folyadék gyűlik össze, ami szintén táskákat eredményez. Próbálj inkább a hasad helyett a hátadon aludni, mégpedig lehetőleg úgy, hogy egy párnát is teszel a fejed alá!

#6. Dohányzás

A dohányzás számos egészséget és szépséget károsító hatással bír, többek között az arcbőrt is gyengíti, ami ettől megereszkedik, ráncosodik és a szem alatti területen szürkül, kékül, táskásodik. Íme tehát még egy jó ok, hogy mihamarabb letedd a cigit!

#7. Túlzott alkoholfogyasztás

Esténként egy pohár jó minőségű bor elfogyasztása teljesen rendben van, azonban a rendszeres, túlzásba vitt ivászat a külsődön is éreztetni fogja negatív hatásait. Többek között kivonja a vizet a bőrödből, aminek a következtében az a szem alatti területen megereszkedik és táskássá válik. 

via

Ez történik a testedben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top