nlc.hu
Életmód

A Borostyán főcímdala

Egy dal, amit, ha meghallasz, azonnal elkap a nosztalgia. Emlékszel még rá?

A dal szinte biztosan ismerős lesz. De az előadójáról is hallottál már?

A Borostyán című tévésorozatot Olaszországban 1992-ben mutatták be, nem sokkal később pedig a Magyar Televízió képernyőjén itthon is láthattuk. A főcímdal nem kevésbé emlékezetes, mint maga a sorozat. Ha elindítod az alábbi videót és felhangzanak az első taktusok, egészen biztosan téged is elkap a nosztalgia…

Az I ricordi del cuore (A szív emlékei) című dal szerzője és előadója Amedeo Minghi. Az 1947-ben született olasz zenész a hatvanas években kezdte pályafutását: tehetségkutató versenyeken indult, 1966-ben pedig kiadta első kislemezét is, ám ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A  kudarc okán, illetve azért, mert kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítette, évekre felfüggesztette a zenélést. 1971-ben aztán kiadott egy újabb kislemezt, 1973-ban pedig első nagylemeze is megjelent. Az ezt követő években számos művésszel dolgozott együtt zeneszerzőként, illetve egy ideig tagja volt a Pandemonium nevű együttesnek. A velük készült a L’immenso című dallal aratta első igazi, átütő sikerét. 

1980-ban kiadott egy újabb albumot és producerként is tevékenykedni kezdett.  Az 1983-as Sanremói dalfesztiválon debütált 1950 című dala, mely a versenyből ugyan kiesett, azonban mégis nagy közönségkedvenc lett és máig is az egyik legnagyobb slágere. A nyolcvanas évek vége felé indult be igazán a karrierje, Vattene amore című duettje, melyet egy olasz énekesnővel, Miettával adott elő, több hétig vezette a slágerlistákat hazájában.

1992-ben jelentette meg I ricordi del cuore című lemezét, ennek címadó dala volt a Borostyán főcímzenéje. A dal szintén a slágerlisták élére került Olaszországban és platinalemez lett.

Amedeo Minghi

Amedeo Minghi a 2020-as Sanremói dalfesztiválon (Fotó: Marco Piraccini/Archivio Marco Piraccini/Mondadori Portfolio via Getty Images)

A 73 éves Minghi ma is aktívan zenél. Legutóbbi nagylemezét 2016-ban adta ki, idén áprilisban pedig Navi o Marinai címmel új dallal jelentkezett.  

„Ez a várakozás pillanata, ma inkább a zenémet hagyom beszélni, nem pedig az erőltetett reflektorfényt. Olyan időket élünk, amikor mindenki meg akarja mutatni magát, én viszont úgy gondolom, az én utam az, hogy hagyjam érvényesülni azokat az érzelmeket, melyeket csak egy dal képes átadni” – nyilatkozta nemrégiben a művész. 

Mi lett a régi sorozatok sztárjaival?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top