nlc.hu
Életmód
Ez a fura szájbilincs elvileg segít a fogyókúrázásban

„Erényöv” a szájnak: bizarr fogyókúrás eszközt fejlesztettek ki

Az eredmények ígéretesek, de azért szerintünk ennél van egyszerűbb módszer is a fogyózáshoz.

Akár egy kellően elborult horrorfilm egyik kelléke is lehetne az új-zélandi University of Otago orvosi karán kifejlesztett DentalSlim Diet Control nevű eszköz, amelyet bizonyára a rendkívül gyenge önuralmú diétázókra gondolva alkottak meg.

A BoingBoing által felfedezett eszköz nem más, mint egy, a felhasználó rágó fogaira – fogorvos által – felhelyezhető, mágneses zárszerkezet, amely csupán 2 milliméterre engedi kinyitni a szájat. Ez az egyetemen dolgozó fogorvos szakértők szerint nem akadályozza a légzést és a beszédet – ez utóbbiban azért picit kételkedünk – viszont kizárólag folyadék-alapú táplálkozást tesz lehetővé.

Ave, szájzár!

Az egyetem közleménye szerint a szájzár tesztjein részt vevő önkéntesek átlagosan 6,36 kilótól szabadultak meg két hét alatt, és erős motivációt éreztek a fogyókúra folytatására.
Paul Brunton professzor, az egyetem egészségtudományi karának kancellárhelyettese a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy szerintük hatékony, olcsó és biztonságos eszközről van szó, amely segíthet az elhízással, túlsúllyal küzdő emberek egészségének megőrzésében.

Bizarr szájzárat fejlesztettek ki diétázóknak

Kellemes rémálmokat! (Fotó: University of Otago)

Az eszközt fogorvos helyezi fel, azonban vészhelyzet esetén a felhasználó maga is kioldhatja a zárat, ilyenkor újra el kell menni a fogorvosi rendelőbe, hogy újból felhelyezzék a fogra a lakatot.

Volt ennél rosszabb is

A BoingBoing rámutatott, hogy bár tényleg olyan, mintha egy furcsa horrorfilmből szökött volna a DentalSlim, a XX. század nyolcvanas éveiben akadt ennél rémisztőbb megoldás is, ha valaki nehezen bírt uralkodni az étvágyán. Akkor ugyanis sebészi úton, egészen konkrétan összedrótozták az alanyok állkapcsát, hogy ne tudjanak egyszerre nagy falatokat venni a szájukba. Ez azonban veszélyesnek bizonyult, ugyanis hányás esetén fennállt a fulladás veszélye, a hosszú távú használat pedig különféle ínybetegségek kialakulásához vezetett, de megfigyeltek olyanokat is, akiknél akut pszichiátriai problémákat okozott a bedrótozás.

Brunton szerint a mostani megoldás azért jó, mert elég egyszer felhelyezni a fogra a kis mágneszárakat, ezután pedig a páciens maga határozhatja meg, hogy mennyi ideig használja a szájzárat.

A páciensek 2-3 hétig zárt állapotban tarthatják a zárat, utána pedig visszatérhetnek korábbi étrendjükhöz, majd néhány hét múlva következhet egy újabb kezelési szakasz” – tette hozzá a szakember.

Mi a magunk részéről azért inkább a sok mozgást és az egészséges étrendet választanánk.

Pár tipp az egészségesebb táplálkozáshoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top