nlc.hu
Életmód

Keverik a vakcinákat Thaiföldön

Thaiföldön keverik a vakcinákat, mert oltás után százak fertőződtek meg

A Sinovac második dózisa helyett most AstraZenecát adnak, annak, aki pedig a kínai vakcina mindkét adagját megkapta már, lehetősége van harmadik oltást kapni.

Thaiföldön több száz olyan egészségügyi dolgozó fertőződött meg, akiket korábban a kínai Sinovac vakcinájával oltottak be, azért az egészségügyi hatóság úgy döntött, változtatnak az oltási protokollon, és  a második dózis kínai vakcina helyett inkább az AstraZeneca oltását adják be az embereknek, azok az egészségügyi dolgozók, akik pedig mindkét adagot megkapták már, harmadik oltásként kaphatnak AstraZenecát vagy valamelyik mRNS-vakcinát.

Thaiföldön februárban kezdték el az egészségügyi dolgozókat a Sinovac vakcinával oltani, több mint 677 ezren kapták meg eddig mindkét adagot, és közülük 618-an fertőződtek meg április és július között, egy nővér meghalt, egy másik dolgozó pedig még mindig kritikus állapotban van. Egy, a New England Journal of Medicine című folyóiratban nemrég publikált tanulmány szerint a Sinovac oltása 65,9 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírussal szemben, a kórházi kezelést 87,5 százalékos, a halált 86,3 százalékos hatékonysággal előzte meg.

koronavírus elleni vakcinaAz AstraZeneca új koronavírus elleni vakcinájával oltják az embereket egy bangkoki pályaudvaron létesített oltóközpontban 2021. július 8-án, miután 75 ember halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségben, ami napi halálozási csúcs Thaiföldön. (Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel)

A növekő esetszámok és a kínai vakcinával kapcsolatos aggodalmak miatt mindenesetre megnőtt az igény a magánklinikák által kínált oltóanyagokra, amikor az egyik intézménynél online lehetett foglalni Moderna vakcinát, percek alatt lefoglalták az összes rendelkezésre álló vakcinát, írja a BBC.

(via 444.hu/Telex)

Hírek a koronavírus-járványról:

A koronavírus is okozhatta a Honvédkórházban gyilkoló kínai késelő agresszióját

A cseh kormányfő újabb 200 ezer adag vakcinát kér Magyarországtól

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top