nlc.hu
Életmód

A dunai áradás hatásai

Hatalmas szúnyograjok érkeznek a dunai árvízzel

Katasztrófa nem lesz, a villámárvizekre és a vérszívókra kell figyelni.
Duna

A most Magyarországot is elérő árvíz nálunk nem lesz veszélyes, a Duna mentén legalábbis nem kell ezzel számolni – írja a Hvg.hu. Az előrejelzés július 21-ére jósolja a vízszint tetőzését 600 centiméteren, de még ez is az elsőfokú készültség és az alsó rakpart szintje alatt van. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt nyilatkozta a lapnak: biztonságosan levezethető a dunai árhullám, mivel az elmúlt hét esőzései nem érintették komolyan a Duna vízgyűjtőjét. Mindenesetre a védvonalakra figyelőszolgálatot állítanak és készenlétbe helyezik a beavatkozó egységeket. Az OVF mindenesetre fokozott óvatosságra inti a vízitúrázókat, mivel a sodrás és az uszadékok mennyisége sokat nő a napokban.

Ennél nagyobb aggodalmat jelenthetnek a villámárvizek. „Felhőszakadás idején előfordulhat, hogy annyi víz esik, amit a talaj nem tud felvenni és a csatornahálózat sem képes elvezetni. Ilyenkor az alacsonyabban fekvő részeken megáll a víz, ahol pedig szintkülönbségek vannak, villámárvizek keletkezhetnek – magyarázta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kiemelte: megelőzni nem lehet a villámárvizet, de a hatásait csökkenthetjük. Ennek érdekében tartsuk karban a felszíni vízelvezető árkokat, távolítsuk el az árokból a szemetet és a benőtt gazokat.

A rengeteg csapadék és a Dunán végig vonuló árhullám miatt a szúnyogszaporulat is növekedni fog. A védekezést a lárvák ellen biológiai, majd a kifejlett szúnyogok ellen kémiai úton tervezi a katasztrófavédelem, ezt viszont csak az árhullám levonulása után tudják megkezdeni. A villámárvizek miatt a szúnyogok most nem csak a tavak és folyók közelében szaporodhatnak el, hanem szinte bárhol, így érdemes kitisztítani a vízelvezetőket, mivel a rendben tartott árkok nehezítik a villámárvizek kialakulását.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top