Magyarország kúl

Horgászpartot, kajakklubot, mesebeli erdőt mos el a következő árvíz

Nem igaz, hogy a Római-partra kell a legjobban gát - áll egy hivatalos, kétéves (!) tanulmányban. Konkrétan felsorolják a budapesti partszakaszokat, ahol nagyobb veszélyben vannak az épületek és az élővilág, mint Óbudán. Mégis az utóbbit szántják fel egy az ingatlanlobbin kívül senkinek sem tetsző mobilgáttal. Mi most körbetekertük és -fotóztuk, mire kellene figyelnie a fővárosnak, ha el akarja kerülni a bajt. Érdemes volt: zen pihenőhelyet, horgászokat, természetes futópályát és egy mesebeli erdőt találtunk.

Mi van Budapesten?

Mi nincs Budapesten?

  • Felhőkarcoló;
  • két vagy három Michlen-csillaggal bíró étterem;
  • átgondolt, összefüggő árvízvédelmi rendszer.

Az utóbbi meglepő lehet annak, aki csak a hivatalos közleményeket olvassa, mégis igaz. A hivatalos közlemények ugyanis arról szólnak, hogy a Római-parti mobilgátra azért van szükség, mert ez a főváros utolsó igazi gyenge pontja árvízvédelmileg, azaz, ha elkészül, Budapest többé-kevésbé biztonságban lesz. Ez logikusan azt is jelenthetné, hogy nem ismétlődhet meg többé az, ami legutóbb 2013-ban történt. (Emlékszünk? Eltűntek a rakpartok és majdnem a Margit-sziget is.)

A helyzet azonban az, hogy a Római nem hogy nem az utolsó, még csak nem is az első, amit rendbe kellene tenni. Két éve (!) készült ugyanis egy alapos indoklással megerősített lista a helyekről, amelyekre legalább annyira ráférne a védelem, mint a Rómaira.

Nem holmi független szakértők közös nyílt levele ez, hanem a Fővároshoz tartozó Csatornázási Művek árvízvédelmi alosztályának tanulmánya, amelynek kedvéért felmérték a budapesti mesterséges és természetes gátak állapotát.

A módszer papíron egyszerű volt: megnézték, elegendőek lennének-e, hogy feltartsák az éppen akkor megemelt úgynevezett mértékadó legmagasabb árvízszintet. A helyzet lelombozó: a három, a Rómainál is súlyosabb szakasz (Angyalföld északi része, Újpest-Megyer, Margit-sziget) hemzseg a hibáktól, van, ahol a szükséges gátmagasság 74 százaléka sem teljesül. A legrosszabb a Komp utca vége a Népsziget északi pontjánál,

itt a gát magassága az elvárható 14 százaléka.

Budapest árvízvédelmi műveinek magassági értékelése című tanulmány szerencsére egészen konkrétan felsorolja, hol a legsúlyosabb a helyzet. Elmentünk hát és végignéztük. Olyan gasztroparadicsomot persze nem találtunk, mint a Rómain, – nem is számítottunk rá – de egy csomó eldugott,  csodás helyre bukkantunk. Pest legbékésebb partszakaszára Angyalföldnél, egy eldugott, természetes futópályának is fantasztikus, erdős partra Újpesten, szürreális betonépítményre, elhagyatott trafikra és illegális szalonnasütős-folyóboros táborral. A Margitszigetre pedig, amely minden árvízkor óriási veszélyben van (mégsem történt semmi leszámítva – bocsánat a képzavarért – az állandó tűzoltást) pedig archív képekkel mutatjuk.

Angyalföld

Az angyalföldi kiülős-pihenős, nagyon nyugis part áradás nélkül is közel van a vízszinthez.

Fotók: Neményi Márton

Szemben a Népsziget. A tanulmány listáján nem szerepel, de biztos, hogy a kajak-kenu klubokat sem kímélné az ár.

Újpest

Gyakorlatilag vízszinten van az ártéri erdő is. A tábla ellenére rengeteg az eldobált folyóboros üveg, tábortüzek, bulik, fekhelyek nyomai mindenütt.

Nem mertük kipróbálni.

Szemben a Fellini Római Kulturbisztró, a Nap Bácsi és a többi szuper Római-parti hely.

Itt legfeljebb ennyit látunk abból, hogy emberek járnak ide.

Az erdő mindenesetre gyönyörű, futópályának is tökéletes.

Margit-sziget

Ilyen, amikor “rendben van” a Duna…

…és ilyen, amikor nincs rendben. Ez egyébként nem a part, hanem a Nagyrét 2013 tavaszán.

Fotó: MTI / Beliczay László

Ez pedig a sziget déli csücske.

Fotó: MTI / Kallos Bea

A Római-part mobilgátja elvileg 2019 elejére elkészül. Legalább 12 milliárd forintba kerül majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top