nlc.hu
Életmód
2021-es Év Strandétele

Répa-dog lett a 2021-es Év Strandétele

Egy fenyvesi strandbisztró húzta be az idei győzelmet, és az Év Felfedezettje díj is a déli parton maradt.

Mint két napja megírtuk, immár hetedszerre veselkedett neki a menő balatoni vendéglátósokat összefogó ernyőszervezet, a Balatoni Kör az Év Strandétele megtalálásának. A verseny története során először az nlc. is zsűritagot adott, büszke lélekkel és egyre telítődő bendővel ettük végig a hét nevezett büfé és bisztró fogásait. Ebben a sorrendben történt ez (zárójelben a nevezett étel):

  1. Random Bagel Bar, Örvényes (Mekk Mester Bagel),
  2. Kedvenc Kávé és Delikát, Tihany (Balote),
  3. A Konyhám, Balatonfenyves (Répa-dog),
  4. Tiki Beach Bisztró, Zamárdi (Édesburgonya lángos szarvasraguval, áfonyás tejföllel és marinált meggyel),
  5. Tarow Bisztro, Balatonaliga (Vegán bundáskenyér),
  6. Terasz, Balatonalmádi (Balatoni bokréta),
  7. Fogas Bisztró, Alsóörs (Gyömbéres tökfőzelék, füstölt tokhalas túrógombóccal, harcsatekerccsel).

A győzteseket persze már egy napja tudjuk, de most, az augusztus 4-i, délutáni díjátadó idején be is jelentjük:

Az Év Strandételét a verseny történetében másodszor a balatonfenyvesi A Konyhám nyerte, az Év Felfedezettje pedig a balatonvilágosi Tarow Bisztró lett.

2021-es Év Strandétele

Zsűrizés A Konyhámban (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

A zsűrizés napja

És akkor következzen az indokolás, metodika, sztorizás. Az előválogatást, tehát a hét döntős kiválasztását a Balatoni Kör végezte korábban, a nevezett helyekre ellátogattak, azokat egy több kritériumból álló pontrendszer szerint értékelték, a legmagasabb hét pontot kapott pedig a döntőbe jutott. A döntő során a kilencfősre duzzadt, gasztroújságírókból, Balatoni Kör-tagokból, turisztikai szakemberekből és egy séfből álló zsűri végigjárta a helyeket. Mindenből haraptunk egyet, majd a legvégén mindenki egytől hétig rangsorolta a nevezett vendéglátóipari egységeket és ételeiket. A legjobb 7, a legrosszabb 1 pontot kapott, így mindenki rangsorolásának minden pontját összeadva kiderült, hogy A Konyhám nyert.

A versenyben a Kör célul tűzte ki a strandételek megújítását. Olyan ételek nevezését várták, amik egészségesek, lehetőleg környékbeli alapanyagokból készültek, egyszerűek, kreatívak, nyáriasak, gyorsan és könnyen bármilyen büfében elkészíthetőek és persze finomak is. A zsűrizés napján mindenféle tapasztalatot szereztünk. Volt bisztró, ami túlgondolta a strandétel koncepcióját, rettentő finom, ám macerásan elkészíthető, nagyon belaktató ételeket tett le az asztalra. Akadt, ahol szuvidáltak, ami valljuk meg, nem minden strandbüfében lehetséges, pedig pont az lenne e verseny lényege, hogy a győztes strandétel ötlete ragadós legyen, elterjedjen (mint anno a kovászos uborkából készült leves). Több hely egyszerűen oldotta meg a kérdést, ismert strandételeket gondolt újra, találkoztunk bagellel, lángossal és sült kukoricával is.

2021-es Év Strandétele
Megnézem
Összes kép (10)

A Konyhám és győztes étke

A Konyhám tehát egyszer már nyert, 2018-ban a Gofcsi becenevű gofri-tócsni öszvérrel nyerték el a zsűri szívét-gyomrát. Amúgy is szeretnek műfajokon és ételeken át kísérletezni a Szikra Gabriella fémjelezte konyhán, például a tortilla és pizza mixeként létrehozott tortizza is ezt az irányt mutatja. A Répa-dog lett tehát az idei győztes, ami – ha a szuvidálást kivesszük a képből – egyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag egy rántott répa feltéttel. Persze Szikra Gabiék csinosabban fogalmazták meg, mit kell tudni az ételről:

A fogás sárgarépa, rozmaring, vaj, sós karamell, rusztikus morzsa, pesztós majonéz, marinált gyömbér, szárított hagyma, bacon alapanyagokból áll össze. A sárgarépát rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumzacskóban levákuumozzák, majd szuvidálják 85 fokon kb. 1 órán át. Aztán a répát panírozzák és rusztikus morzsában kirántják. Végül az elkészült répát kettévágják és pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával tálalják.

2021-es Év Strandétele

Répa-dog, a győztes strandkaja (Fotó: Heim Alexandra/Balatoni Kör)

Ugyan nem vega étel, de ha kivesszük a történetből a bacont, egy antihúsevő is lakmározhat belőle. Nem egy megterhelő fogás, mint a lángos, simán lehet némi kurta emésztés után ismét csobbanni a Balatonba. Amúgy is parádés iránynak tűnt az idei versenyen, hogy alig ettünk húst, mindenki a vega-vegán vonatra ült fel szinte, a fogások zöme a zöldségeket részesítette előnyben.

Végül ejtsünk pár szót a világosi-aligai Tarow Bisztróról is, ami esetén most igyekszünk eltekinteni attól, hogy az ellentmondásokkal teli projekt, a Club Aliga átépítésének közepén áll. Az ír-angol Tarow az üzemeltetők szerint egyébként bikát jelent, bár a bisztró bikák helyett halakra, azaz a Balatonra néz. Kőhajításnyira található tőle a vitorláskikötő, de amúgy bárki lejöhet ide fentről, csak mondania kell a Club Aliga bejáratánál, hova érkezik. A Tarow vegán bundáskenyere csicseriborsó-lisztbundában sült bagett, guacamoléval, friss salátával és fekete sóval. Egyelőre elég nehéz elérni, hisz csak a hétvégi reggeli menüben található meg. Annyit elárulhatunk, hogy a második legtöbb szavazatot ez a könnyű, de azért mennyisége okán kellemesen eltelítő étel kapta, szóval ha reggel jövünk le a Balatonra az M7-esen, könnyedén útba ejthetjük, mielőtt folytatjuk utunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top