nlc.hu
Életmód

Ezen a Japán strandon csillag alakúak a homokszemek

Ezen a mesebeli strandon csillag alakúak a homokszemek

Japán egyik tengerpartján csillag alakúak a homokszemek, amelyek igazából nem is homokszemek.
Ezen a strandon csillag alakúak a homokszemek

Van egy különleges strand Japánban, ahol csillag alakúak a homokszemek. A Hoshizuna-no-Hama partszakaszasz – amely azt jelenti: csillag alakú homok – Okinawa prefektúrában, Irimote szigetén található.

Első ránézésre a strand nem sokban különbözük a többitől, de ha megnézzük a homokot, öt- és hatágú csillagokat találhatunk. Felnagyítva így néznek ki:

Ezek igazából nem is homokszemek, hanem az úgynevezett likacsosházú egysejtű élőlények kalcium-karbonátból álló külső héjai. Miután elpusztulnak a miniatűr élőlények, kemény külső vázukat a partra sodorja a tenger, ami egyedülálló természeti csodát hoz létre.

Mivel csupán néhány milliméteresek, a csillag alakú héjakat nem könnyű észrevenni a homokban, főleg ha az ember nem tudja, mire kell figyelnie.

Sajnos az utóbbi években egyre többen keresik fel a strandot, és hiába tilos, hazavisznek a „homokból”, amit ilyen tempóban nem tud pótolni a természet.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Instagram/onetwosmile_ots)

Káprázatos strandok az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top