nlc.hu
Életmód

Rusvai Miklós a koronavírus-járványról

Rusvai: A koronavírus sem kedveli a száraz, meleg időt

A virológus szerint a következő tíz napban még nem valószínű, hogy begyorsul a járvány, de őszre jön a negyedik hullám.

Minél többen oltassák be magukat, mert csak így kerülhetjük el, hogy a koronavírus-járvány ősszel várható negyedik hulláma ne legyen olyan súlyos, mint a tavaszi időszakban tomboló járvány. Rusvai Miklós virológus az M1-en arról beszélt, hogy sokféle oka lehet annak, hogy a veszélyeztetettek közt is vannak, akik nem oltatták még be magukat. Vannak, akiknek egészségi állapotuk miatt nem adható be, mások információhiányból vagy „fals információkból” adódóan nem adatták be az oltást, de olyanok is vannak, akik nem tudtak regisztrálni.

Oltás

Békéscsaba, 2021. július 11. Fekete Beáta asszisztens beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 11-én (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Elmondta: az oltás után az ellenanyagszint körülbelül két-három hét alatt éri el a csúcsát, majd lassan csökkenni kezd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a védettség mértékét a genetika és az életkor is befolyásolhatja, a korral arányosan az immunrendszer teljesítőképessége is csökken – tette hozzá.

Rusvai Miklós szerint a következő tíz napban nem valószínű még, hogy begyorsul a járvány, a száraz meleg időt, mint általában a légzőszervi vírusok, a koronavírus sem kedveli. Ám a külföldről hazatérők által behozott vírusok, a tömegrendezvények és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban – tette hozzá.

A virológus úgy vélte: az oltásoknak köszönhetően reményei szerint az idén ősszel nem lesz annyi súlyos beteg, mint tavaly vagy tavasszal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top