nlc.hu
Életmód

Koronavírusteszt az oltottaknál

Koronavírusosként is el lehet kerülni a tesztelést

Oltottként is lehet terjeszteni a koronavírust, de ha valakinek kontaktszemélyként nincs tünete, nem fogják tesztelni.
Koronavírusteszt

A körülményes koronavírus-tesztelés miatt azok az oltottak is továbbadhatják a vírust, akik észre sem veszik, hogy megfertőződtek – írja a 444.

Az oltás ugyanis megvéd a súlyos betegségtől, de attól még a vírust el lehet kapni, és tovább is lehet adni. Tünetek híján viszont – hiába voltak kontaktszemélyek – nem jogosultak ingyen tesztre. Legfeljebb akkor tesztelik őket, ha enyhe tüneteik vannak, de így is hosszú idő, mire elrendelik a tesztet és lesz eredmény, közben pedig megfertőzhetnek másokat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban közölte, hogy akinek pozitív a koronavírustesztje, akkor is 10 napra karanténba kell vonulnia, ha be van oltva. Ám ha oltottként kapcsolatba került fertőzött személlyel, mentesül a karantén alól.

A fizetős teszt drága, főleg annak tükrében, ha az embernek nincs tünete. Ha valaki – kíváncsiságból vagy átérezve az egyéni felelősségét – mégis saját zsebből tesztelteti magát, azzal a karantént kockáztatja.

„Az oltottak tehát abban érdekeltek, hogy elkerüljék a tesztet, és ha egy fertőzöttel való találkozás után vannak is enyhe tüneteik, hallgassanak róla” – olvasható a cikkben. Megjegyzik, hogy megoldást csak az jelentene, ha minden szoros kontaktot automatikusan tesztelnének attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva, és vannak-e tüneteik, majd a pozitívakat karanténba küldenék.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top