nlc.hu
Életmód

Ezért használ egyre több fiatal felnőtt LSD-t

Négyszer annyi fiatal használ LSD-t, mint korábban: elérkezett a pszichedelikus drogok aranykora?

Az új adatok azt mutatják, hogy a pszichedelikus szerek használata jócskán megnőtt a koronavírus-járványt követően a fiatal felnőttek körében. A szakértők szerint ez összefügghet azzal, hogy változik a felfogás a hallucinogének használatának veszélyeivel és lehetséges gyógyászati előnyeivel kapcsolatban. Miként nyugaton, úgy itthon is egyre többen használnak hallucinogént, és annak a dizájner változatait is.

A pszichedelikus szerek gyógyászatba való beemelésük nem újszerű és még csak annyira nem is meglepő, hiszen számos korai vizsgálat igazolta, hogyan segíthet a pszilocibin, meszkalin, az LSD, a skizofrénia, a depresszió vagy az alkoholizmus kezelésében. Nagyobb történelmi áttekintés nélkül, például Timothy Leary pszichológus egész kísérletsorozatot indított a Harvardon, amelynek során a varázsgomba és más hallucinogén vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatását tanulmányozta. De a brit hadsereg is tett egy igen érdekes próbát az LSD-vel 1964-ben annak reményében, hogy a hallucinogén szert hatékony fegyverként használhatják majd fel háborús szituációkban. A lényeg az volt, hogy olyan kémiai anyagot találjanak, amelyek cselekvőképtelenné tehetik az ellenséget anélkül, hogy komolyabb veszteségeket okoznának a soraikban. A MúltKor cikke szerint az első nap reggelén a katonák csak vizet kaptak, és kifogástalanul teljesítették a feladatukat. A második napon azonban, anélkül, hogy szóltak volna nekik róla, LSD-t csempésztek a vizükbe. Amint a drog hatni kezdett, a katonák szabálykövető magatartása gyorsan megváltozott,  elkezdtek indokolatlanul vihorászni, összevissza lézengtek, egyesek ásóval igyekeztek kivágni egy fát, míg mások madarakat szerettek volna etetni. Egyszóval teljesen szétesett a csapat, lehetetlen volt irányítani, vagy rábírni őket arra, hogy foglalkozzanak a képzelt ellenséggel. 

A hetvenes évekre aztán az LSD hatásainak és gyógyászati alkalmazásának kutatása tiltott területté vált, hasonló sorsra jutott az MDMA 1985-ben, majd annak a mostohatestvére, a nyolcvanas években elterjedt szintetikus ecstasy. Addigra azonban nemcsak a pszichoterapeuták és a gyógyászat fedezte fel magának a pszichoaktív szereket, hanem a társadalom is, főleg a fiatalok körében terjedt. A 80-as évekre csökkent a népszerűségük, ám a 90-es években újra berobbantak a rave-bulikon, hogy aztán az új évezredben ismét hátra sorolódjanak az illegális drogok népszerűségi listáján.

Ott is maradtak, egészen idáig

A Vice legújabb cikkéből kiderül, hogy az elmúlt három évben újra megugrott az olyan hallucinogének, mint az LSD és a varázsgomba használata az amerikai fiatalok körében. Ez derült ki a Michigani Egyetem által évente végzett Monitoring the Future felmérés legfrissebb adataiból: tavaly, az Egyesült Államokban, a koronavírus miatti lezárások alatt az amerikai egyetemisták 8,6 százaléka és a fiatal felnőttek 7,6 százaléka mondta azt, hogy használt pszichedelikus szereket az elmúlt 12 hónapban.  2017-ben ez az arány 4,1 és 4,3 százalék volt. A lakosságot egy, a kábítószer-használatról megkérdező felmérés, a National Survey on Drug Use and Health eredményei hasonló tendenciát követnek nyomon:

2019-ben 1,2 millió 18 és 25 év közötti fiatal vallotta be LSD fogyasztását, szemben a 2004-es 317 ezerrel – ez csaknem négyszeres növekedést jelent. 

Andrew Yockey, az Észak-Texasi Egyetem biostatisztika és epidemiológia adjunktusa a Vice-nak elmondta: „A világjárvány megviselte mindenki mentális egészségét, és a hagyományos terápiás módok egyeseknél hatástalanoknak bizonyultak. Láthatunk olyan tanulmányokat, amelyek azt mutatják, hogy a pszilocibin például remek alternatíva a szorongás csökkentésére, szemben a farmakológiai gyógyszerekkel. Az emberek arról számolnak be, hogy otthon használják a pszichedelikus szereket, és egyre többen vannak azok, akik alkalmazzák ezeket a szociális életükben, hogy könnyebben menjen nekik a kapcsolatteremtés” – magyarázta a szakember. Hasonlóról számol be Kapitány Krisztián, addiktológiai konzultáns, az Életrekellők munkatársa, akinek bőven van rálátása, hogyan alakulnak itthon a  tendenciák a droghasználat terén. „Többféle fogyasztási szokást vettem észre az elmúlt években, egyre inkább akadnak például olyan kliensek, akik napi rendszerességgel használnak  mikródózisban LSD-t. A mikrodózis azt jelenti, hogy annyira csekély mennyiség, ami nem okoz hallucinációt, a használót a napi működésében nem akadályozza, ugyanakkor hatással van a kreativitásra és az pszichére. Mindemellett megjelentek azok a használók is, akik alkalmakként, nagyobb (makró)dózist vesznek be, ami már hallucinációt okoz, és úgynevezett tripet (utazást) élnek meg. Népszerűvé vált az LSD, az MDMA, a ketamin, ahogy az ajauaszka-szertartások is, amelyek underground módon léteznek Magyarországon.

Ezért használ egyre több fiatal felnőtt LSD-t

Hódít ez a keménydrog a magyar fiatalok körében (Fotó: Getty Images)

A pszichoaktív szerek tényleg a reneszánszukat élik

 – mondja Kapitány, és szerinte az emelkedő tendencia részben azzal is összefügg, hogy változik a hallucinogének használatának veszélyeivel és lehetséges gyógyászati előnyeivel kapcsolatos felfogás. Ezt igazolja az is, hogy az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA már 2019 márciusában jóváhagyta például egy enyhe hatású pszichedelikus szer, a ketamin gyógyászati célú használatát, és gyógymód státuszt adott három olyan kutatásnak is, amelyek poszttraumás stresszben szenvedők MDMA, illetve súlyos depresszióval küzdők pszilocibin által támogatott pszichiátriai kezelésének tesztelését végezték.

Mit jelent a gyógymód státusz?

A gyógymód státusz elnyert kísérleti kezelésekben olyan hatóanyagokat lehet alkalmazni, amelyeket gyógyszerként még nem engedélyezett az illetékes egészségügyi hatóság, de korábbi vizsgálatok már igazolták azok hatásosságát. Pszichedelikus szerek által támogatott terápiák alatt pedig azt az eljárást értjük, amikor a páciens meghatározott mennyiségű pszichedelikus hatóanyagot kap, ennek hatására néhány órára megváltozott tudatállapotba kerül, és ennek hatására tartós, pozitív változás következik be állapotában. 

A jogi lazítások rámutattak többek között arra is, hogy nem minden drog az ördögtől való, és hogy a gyógyszerek, valamint az illegalitásban tartott drogok között vékony a mezsgye. Kapitány ugyanakkor azt is kiemeli, hogy bár a pszichedelikus szerek esztelen használata éppolyan veszélyes lehet, mint minden egyéb élvezeti szer esetében.
„Egyrészt ne felejtsük el, hogy ezeknek a szereknek a használata és árusítása itthon, ahogy a legtöbb országban, illegális. Másrészt nem úgy megy, hogy a haverjaiddal hat sör közben beszeditek. A kezelések egy pszichoterapeuta vezetésével történnek, védett környezetben, és előre meghatározott adagokban kapják a páciensek – magyarázza Kapitány, hozzátéve, hogy Magyarországon valószínűleg nem mostanában fogják engedélyezni a pszichoaktív szerek gyógyászatban való alkalmazását. – A társadalomnak is fel kell ehhez nőnie, egyelőre nagyon durva előítéletek élnek a droghasználattal, a drogosokkal szemben, annak ellenére, hogy egymillió alkoholista országa vagyunk. Elfeledkezünk arról, hogy bizony az alkohol, sőt a cigi is egy drog, méghozzá az erősen addiktív verzióból” – fogalmaz a szakember, aki pártolja az említett szerek gyógyászatban való alkalmazását. 

Ezért használ egyre több fiatal felnőtt LSD-t

A világjárvány megviselte mindenki mentális egészségét, és a hagyományos terápiás módok egyeseknél hatástalanoknak bizonyultak (Fotó: Getty Images)

Vigyázat, hamisítják: tarol a 1CP -LSD

Bizony, az LSD-nek is megvan a dizájner verziója. „A vegyészek megváltoztatják az LSD szerkezeti képletét, és már létre is hozták az LSD dizájner drog változatát, az 1CP-LSD-t – magyarázza Kapitány. Azzal ugyanis, hogy a vegyészek molekulák hozzáadásával megváltoztatják a klasszikus LSD szerkezeti képletét, elvileg már meg is kerülték a narkotikumokról szóló törvényt, azaz addig legálisan terjeszthetik, amíg tiltólistára nem kerül. – Ez a dizájner drogok lényege: mire betiltják az egyiket, addigra kijön egy másik verziója. A hatásmechanizmusa egyébként nagyon hasonló az LSD-jéhez, a bőrről is felszívódhat, és sokórás pszichedelikus élményt okozhat. Ám kockázatosabb a használata, hiszen nem tudjuk pontosan, mit változtattak meg rajta” – mondja Kapitány, aki azt tapasztalja, hogy az 1CP-LSD egyre népszerűbb a fiatalok körében. A dizájnerdrogok egyébként nagyon speciális kihívást jelentenek az ellátórendszer szempontjából, hiszen gyakorlatilag ismeretlen szerekről van szó. Korábban a már kialakult terápiás mechanizmusokkal lehetett reagálni a szerhasználatra, ez viszont most sokkal kiszámíthatatlanabb. Egyértelmű probléma, hogy ezeket a szereket rendkívül olcsón és széles körben be lehet szerezni, ezért különösen súlyosan érinti a marginalizált rétegek szerhasználói közösségeit.

Ráadásul az addikciós potenciájuk iszonyú magas, ami annyit jelent, hogy rövid időn belül kialakul a függőség. Ugyanez a pszichedelikus szereknél alacsony, addikciós potenciáljuk hátul kullog az olyan teljesen legális drogokéhoz képest, mint az alkohol vagy a cigaretta, az LSD esetében például nem beszélhetünk fizikai függőségről. Ez persze nem jelenti azt, hogy pszichésen nem alakulhat ki iránta egyfajta vágyódás, sóvárgás, vagy hogy a használó nem keveredhet veszélyes helyzetekbe, miközben módosult tudatállapotban van.

Még több cikk drog témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.