nlc.hu
Életmód

Halálos munkahelyi balesetek

Egyre több a halálos munkahelyi baleset

Az elmúlt években csökkent a halálos munkahelyi balesetek száma Magyarországon, ám az idei első félévben megfordult a trend.
Építőmunkások egy építkezésen

Emelkedik a halálos munkahelyi balesetek száma – írja a Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adataira hivatkozva, amely szerint az idei év első hét hónapjában 30 halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, 3,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly, a pandémia évében összesen 64-en, egy évvel korábban 83-an vesztették életüket munkavégzés közben. Ez ellentétes az elmúlt ötévi trenddel, hiszen akkor a tragikus kimenetelű balesetek száma jellemzően csökkent.

Az idén január 1. és július 31. között 9443-an sérültek meg munkavégzés közben, ez 2,7 százalékos csökkenés egy év alatt. Tavaly egész évben több mint 20 ezer, három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről készült jegyzőkönyv. A csonkolásos balesetek száma 2021 első hét hónapjában 114 volt, ami éves összevetésben több mint 6 százalékos visszaesés.

Az ITM adatai szerint a legtöbb munkahelyi baleset Budapesten és Pest megyében történt, minden ötödik dolgozó itt sérült meg. A sérülések harmada az 50-249 főt foglalkoztató vállalatoknál volt.

A sérülések közel háromnegyedét a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a postai szállításban és a raktározási területen szenvedték el a dolgozók.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images/Visoot Uthairam)

Munkahelyi balesetek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top