nlc.hu
Életmód

Halálos ítélet istenkáromlás miatt Pakisztánban

Megsértette Mohamed prófétát, halálra ítélték

Az istenkáromlás a legnagyobb vétek Pakisztán muszlim közösségében.
Pakisztán

Istenkáromlásért halálra ítélt a bíróság Pakisztánban egy muszlim nőt kedden, az ország sokat vitatott, blaszfémiát szankcionáló törvényei alapján. A kelet-pakisztáni Lahor bírósága az egyelőre nem jogerős ítéletet azzal indokolta, hogy a nő, Szelma Tanvír Mohamed prófétára nézve sértő írásokat készített és jelentetett meg. Tanvír ellen még 2013-ban nyújtottak be panaszt, amelyet azzal indokoltak, hogy a nő prófétának nevezte magát.

A vádlott ügyvédje azzal érvelt, hogy védence a kijelentés idején nem volt beszámítható, a Mohamed prófétáról szóló írások kapcsán pedig leszögezte: azok nem Tanvírtól származnak.

Pakisztánban akár halálbüntetés is járhat az istenkáromlásért. A blaszfémiával vádolt emberek az iszlamista csoportok kiemelt célpontjai. Korábban előfordult, hogy lelőtték, élve elégették vagy agyonverték őket. Az egyik legismertebb ilyen ügy a 2010-ben halálra ítélt keresztény pakisztáni nő, Aszja Bibi esete volt, akit végül a bíróság 2018-ban felmentett a vád alól, ám a döntés nyomán radikális iszlamista csoportok több, erőszakba torkolló megmozdulást is tartottak, és agyonlőtték Pandzsáb állam akkori kormányzóját, az istenkáromlással kapcsolatos törvény módosítását szorgalmazó Szalmán Taszírt is.

Kiemelt kép: Sabir Mazhar/Anadolu Agency via Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top