nlc.hu
Aktuális

Betiltott szüzességi vizsgálat

Pakisztánban betiltották a kétujjas szüzességi vizsgálatot

A módszerrel nem lehet biztosan megítélni, hogy sor került-e nemi aktusra, ráadásul a vizsgálat fájdalmas, lealacsonyító és traumatikus élmény lehet - érvelt az ENSZ.

Pakisztánban a bíróság illegálisnak és alkotmányellenesnek minősítette az úgynevezett kétujjas tesztet, amivel az orvosok – például a nemi erőszak áldozatainál – a szűzhártya sértetlenségét ellenőrzik. A több évszázados hagyományra visszatekintő tesztnek az ENSZ szerint nincs tudományos vagy klinikai alapja, és a világszervezet két éve követeli, hogy töröljék el a vitatott gyakorlatot, amely jogvédők szerint a nemi egyenlőtlenségeket erősíti, írja az MTI.

Ezzel a módszerrel nem lehet biztosan megítélni, hogy sor került-e nemi aktusra. A vizsgálat emellett fájdalmas, lealacsonyító és traumatikus élmény lehet.

– érvelt az ENSZ. A világszervezet indoklásával a lahori bíróság is egyetértett.

Pakisztánban márciusban indítottak petíciót a gyakorlat betiltására. Az iszlámábádi igazságügyi minisztérium októberben azt javasolta, hogy a teszt eredményét ne vegyék figyelembe a bírósági eljárások során. A szüzesség ellenőrzésére irányuló tesztek sértik a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat, például a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, valamint a kínzást és az embertelen bánásmódot tiltó nemzetközi egyezményt. Pakisztán mindkettőt ratifikálta.

Az ázsiai ország decemberben szigorított a szexuális bűncselekmények elkövetőire vonatkozó törvényeken, és a legsúlyosabb esetekben kémiai kasztrációt, illetve halálbüntetést helyezett kilátásba. A lépésre a csoportos nemi erőszak és a gyermekmolesztálás terjedése miatt került sor. A végső lökést az adta meg, hogy Lahor térségében gyermekei szeme láttára megerőszakoltak egy anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi.

2020 őszén tüntetők vonultak az utcára, miután Lahorban a gyermekei szeme láttára megerőszakoltak egy anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi.

2020 őszén tüntetők vonultak az utcára, miután Lahorban a gyermekei szeme láttára megerőszakoltak egy anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi. (Fotó: Rana Sajid Hussain/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top