nlc.hu
Életmód

Segítség álláskeresőknek

Hosszúra nyúlt álláskeresés: segítünk visszaszerezni a reményt

Az álláskeresés olyan csalódást tud okozni, amikor mondjuk már fél éve keresünk munkát, de csak nem akar összejönni a munkahelyváltás. Segítünk pár tippel, hogy ne veszítsd el minden motivációdat.

Az álláskeresés a járvány előtt sem volt egyszerű menet, most pedig, hogy sorra szűntek meg a munkahelyek a lezárások miatt, főleg kitolódott az idő, amíg munkát talál az, akinek szüksége van rá. A sok visszautasító levél – vagy néma csend – a jelentkezésre, lelombozó és az élettől is elveheti a kedvünket. A járvány pedig a munkaadóknak kedvez, hiszen sokkal többen jelentkeznek egy állásra, több jelentkező közül válogathatnak, így a várakozási és jelentkezési időszak még inkább meghosszabbodhat, ha épp nem hiányszakmában keresünk állást.

Munkanélküliségi statisztika

A KSH adatai szerint 2021. II. negyedévében a 15–74 éves népesség körében az egy éve vagy annál régebben munkát kereső munkanélküliek száma 63,1 ezer fő volt, a nyilvántartott álláskeresők száma pedig 198 ezer körül mozgott. Közülük egy éven belül talált munkát 134,9 ezer ember, úgyhogy szerencsére van remény, hogy sikeres lesz az álláskeresés.

Tartsd a fejed a víz fölött

Loriann Oberlin pszichoterapeuta szerint a sikeres álláskeresésben nemcsak a diplomák száma vagy a hiányszakmában szerzett tapasztalat számít, hanem rengeteg múlik azon is, hogy meg tudjuk-e tartani az optimista hozzáállásunkat, és hogyan kommunikálunk saját magunkról. Most pedig, hogy a járvány miatt sok munkahelyen nincs személyes állásinterjú, csupán online, videón keresztül tárgyalhatunk, még nagyobb jelentősége lett annak, mennyire tudunk pozitívan tekinteni a jövőbe. A szakember két fontos tanácsot adott az álláskeresőknek.

Hosszúra nyúlt álláskeresés

Az álláskeresés hosszúra is nyúlhat (Kép: Getty Images)

1. Tökéletes önéletrajz

Az első benyomás rólad a munkáltató szemében az a jelentkezéshez csatolt fájl, amit megnyitva elolvashatja az önéletrajzodat. Ha ez keszekusza formailag, a káosz érzetét sugallja, akkor lehet, hogy hiába van tele gyönyörű iskolákkal és előző munkatapasztalattal, nem biztos, hogy imponálni fog neki. Most, hogy sok esetben nincs személyes találkozó, még fontosabb, hogy az önéletrajz formailag, kinézetre, tartalmilag, minden szempontból a tökéleteshez közelítsen. Az önéletrajzoddal kell eladnod magad első körben, úgy gondolj rá, mint egy reklámra, amivel meg kell ragadnod a célközönség, jelen esetben a munkáltató figyelmét, fel kell keltened vele az érdeklődését a személyed iránt.

Online állásinterjú a munkáltató részéről

„A virtuális térben is olyan körülményeket kell kialakítani, amelyeken keresztül a jelölt úgy ismerheti meg a céget, mintha bejött volna körülnézni az irodába. Fontos, hogy kölcsönös legyen a bemutatkozás, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a történetmesélésre a részünkről is. Kihívás az is, hogy az online interjúnál nehezebb megteremteni azt az intim kapcsolatot vagy környezetet, ami egy személyes találkozásra jellemző, mindenki kicsit távolságtartóbb. Egy kézfogásból, egy mosolyból, abból, hogyan méri fel egy ember a környezetét, nagyon sok következtetést le lehet vonni, de erre most nincs lehetőség” – nyilatkozta az nlc-nek egy interjú során Galgóczi Krisztina HR-szakember.

2. Fejleszd magad

Nem a tanulásra gondol a szakember, bár az sem árt sosem, ha új tudásra teszel szert, beiratkozol egy tanfolyamra, továbbképzed magad a szakmádban, amíg állást keresel. De Oberlin a fejlesztés alatt a kommunikációs, problémamegoldó készségeid fejlesztését érti, mert ezekre nagy szükséged lesz az álláskeresés során és úgy általában az életben is. Egy 2019-es harvardi kutatás szerint a kritikus gondolkodás, kíváncsiság, motiváció, nyitottság határozottan keresett készségek a munkáltatók szemében, mert azt mutatják, hogy a munkavállaló képes lesz rugalmasan alkalmazkodni az új helyzethez, munkához, kollégákhoz és értékes, kreatív tagja lesz a csapatnak.

Dr. Bill Knaus, klinikai szakpszichológus, a Fearless Job Hunting című könyv szerzője is a kommunikáció fontosságát hangsúlyozza ki az álláskeresés esetében. Az egyik nagy hiba, amit munkakeresés közben elkövetnek a legtöbben, hogy megpróbálják kitalálni előre az állásinterjún várható kérdéseket, de épp ezzel akadályozzák saját magukat. Ahelyett, hogy jóslásokba kezdenél, inkább a kommunikációs eszközeiden érdemes dolgozni, hogy a váratlan kérdésekre is frappáns válasz ugorjon az elmédbe az adott helyzetben. Nem kérdéseken kell agyalni és a jövőt fürkészni, hanem a saját verbális és nonverbális készségeiden csiszolni, így nem állhat elő olyan helyzet, hogy az állásinterjú után úgy érzed, nagyon elrontottál volna egy választ. A legjobb, amit tehetsz, ha ezeket a készségeket gyakorlod egy baráttal vagy családtaggal, mielőtt állásinterjúra mész, hogy a végén úgy köszönjön el a munkáltató, hogy „Tud kezdeni hétfőn?”

A munkahelyváltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top