nlc.hu
Életmód

Itt az ideje a munkahelyváltásnak?

Ha ez igaz rád, itt az ideje új munkahelyet keresni

Szíved szerint már rég felmondtál volna a munkahelyeden? Mutatunk öt jelet, ami arra utal, hogy tényleg új állás után kellene nézni.

Ezekben a járványos időkben átgondoltan kell felmondani egy biztosnak tűnő munkahelyen, de azért egy állás sem ér annyit, hogy a testi vagy lelki egészségedet kockáztasd miatta. Egy amerikai tanulmány szerint az utóbbi egy évben az amerikaiak 57 százaléka érezte úgy, hogy szeretné otthagyni az állását, amit a kutatók szerint 80 százalékuk meg is fogja tenni, amint vége lesz a járvány miatti vészhelyzetek sorának. A következő öt jel segíthet a döntésben, ha te is a felmondás szélén egyensúlyozol már egy ideje.

1. Nem akarsz felébredni

Semmi kedved kikelni az ágyból, nemcsak hétfőn, hanem minden munkanapon az az érzésed, amikor kinyitod a szemed reggel, hogy belehalsz lélekben, hogy megint dolgozni kell. Ez általában elég nagy jele annak, hogy elvesztetted a motivációdat ezen a munkahelyen és ideje továbblépni.

2. Nincsenek lehetőségek

Nincs előre, csak minden nap ugyanazt a melót le kell nyomni, de nulla lehetőség van arra, hogy esetleg előléptessenek, izgalmas feladatokat kapj vagy egy árva  továbbképzésre küldjenek és valamilyen módon a karrierben fejlődést támogassa a munkahely. Ha pedig nincs előtted fejlődési lehetőség, akkor a motivációdat is elveszted, anélkül pedig hamarosan a kiégés lesz a legjobb barátod.

Itt az ideje a munkahelyváltásnak?

Vedd észre a jeleket! (Kép: Getty Images)

3. Láthatatlannak érzed magad

Ha a főnököd, kollégáid általában nem vesznek tudomást rólad, sokszor elfelejtik, ha a munkával kapcsolatban megbeszéltetek valamit, és keresztülnéznek rajtad, akkor az problémát jelent a karriered szempontjából is, nem csak a lelkednek tesz rosszat. Olyan munkahelyre van szükséged, ahol kapsz elismerést, visszajelzést és örülnek a szaktudásodnak, hogy az ő malmukra hajtod a vizet (pénzt).

4. Egy nagy kudarcnak érzed az életed

Azt érzed minden nap, amikor munkába mész, hogy nem is vagy erre az állásra való és biztos rosszul végzed el a feladataidat. Bizonytalan vagy abban is, hogy mennyire vagy a cég hasznára. Ezt valószínűleg azért érzed, mert nulla visszajelzést kapsz a főnökeidtől vagy irreális elvárásokat támasztanak veled szemben, és értéktelennek érzed magad miattuk. Érzelmileg kifejezetten káros ilyen környezetben dolgozni, úghyogy minél gyorsabban menekülj!

5. Folyton mérges vagy a munkáltatódra

Ha azon kapod magad, hogy sűrűn kiakadsz a munkáltatódra, szidod másoknak, mint a bokrot, és már minden áldott nap mérges, frusztrált vagy a munkahelyed miatt, akkor itt az ideje, hogy új állást keress. Valószínűleg ezen a munkahelyen nem úgy bánnak veled, ahogy az emberhez méltó lenne, nem kell eltűrnöd, hogy érzelmileg bántsanak csak azért, mert innen kapod a fizetésedet. 

A kiégésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top