Életmód

Újra meg kell tanulni semmit tenni, mert beledöglünk a nagy hatékonyságba

Mindenki őrült hatékonyan beosztja minden percét, de ha ezt így folytatjuk, a sírba tesszük magunkat.

A kiégés és a stressz már társadalmi betegséggé nőtte ki magát, amivel az a probléma, hogy halálos is lehet a következménye. Már a WHO is foglalkozott a kiégés témájával, mára egyértelművé vált, hogy komoly veszélyt jelent az egészségünkre. Túlhajtjuk magunkat a hatékonyság nevében, és egyszerűen elfelejtettük, hogyan kell semmit tenni és csak úgy pihenni.

A kiégés tünetei

Feszültség, fáradtság, fejfájás, testsúlyváltozás, alvászavarok, pszichoszomatikus megbetegedések, ingerlékenység, cinizmus, családi baráti kapcsolatok megromlása, kritikus hangvétel, teljesítőképesség csökkenése, az elköteleződés hanyatlása, szorongás, depresszió, elszemélytelenedés érzése. Forrás

Állandóan készenlétben vagyunk most, hogy jönnek az ünnepek, csúcsra járatjuk a szervezetünket, és írjuk a listákat, amikkel minden percünket beosztjuk, és szétszakadunk a munka és az ünnepi készülődés között. Ez a rengeteg stressz és szorongás pedig a fizikai állapotunkra is rossz hatással van, amivel pedig jobb lenne nem tréfálni. Halottan nehéz hatékonynak lenni, ugye.

kiégés stressz hatékonyság

Képünk illusztáció (Forrás: iStock)

Dr. Ellen Vora pszichiáter arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem akarjuk kinyírni magunkat a hatékonysággal, akkor itt az ideje tudatosan csinálni a semmit. Még az is előfordulhat, hogy pont ettől leszünk sokkal hatékonyabbak.

„Eltörlődtek a határok a munka és magánélet között. Régen egy bizonyos időt voltunk a munkahelyen, amikor ez az idő lejárt, befejeztük a dolgozást. Ez megvédte az embereket a kiégéstől. Most viszont, az okostelefonok világában nincs határ, egyfolytában lehet dolgozni, nincsenek keretek, amikhez tarthatnánk magunkat.”

A szakember szerint a munkára és hatékonyságra is jó hatással lenne, ha visszatérnénk az alapokhoz, és tartanánk magunkat a munka- és a szabadidő határaihoz.

Rengetegen élnek úgy, hogy mindent optimalizálnak az életükben, még az alvásidejüket is beosztják, és a végletekig kimerítik magkat. Ez nem tartható fenn hosszú távon.

A megoldás erre a helyzetre az, hogy átszervezzük az életünket, és előre hozzuk a fontossági sorrendben a pihenést és semmittevést, hogy a szervezetünk és az agyunk tudjon regenerálódni. Ha nem tesszük, akkor a stressz fog a sírba tenni, mert szép lassan lerombolja a testünket. Legyen ez a kihívás az ünnepekre és 2020-ra, hogy újra megtanuljuk, hogyan tudunk lazítani, csak azért, hogy ne haljunk bele a nagy hatékonyságba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top