nlc.hu
Életmód

Mit tehetünk kiégés ellen?

5 dolog, amit megtehetsz, ha úgy érzed, kiégtél

Szinte állandóan fáradt és fásult vagy, semmi sem okoz örömöt, és semmi nem tud lelkesíteni? Ezek a kiégés tünetei, segítünk, hogy kikerülhess a lelki gödörből!

Mostanában egyre többet hallhatunk a burnoutról, azaz a munkahelyi kiégésről. Segítünk, hogy felismerd, és elmondjuk azt is, hogyan keveredhetsz ki ebből az cseppet sem kellemes állapotból.

Mik a kiégés tünetei?

Habár a kiégés ma már hivatalosan is elismert betegség, mégsem tudunk róla eleget. Ha benned is az a tévhit él, miszerint a burnout azokat érinti, akik már 10-20 éve egy olyan munkahelyen dolgoznak, amit valójában nem is szeretnek, tévedsz! A kiégés fiatalon is bekövetkezhet, és akkor is utolérhet, ha egyébként szereted a munkádat.

A fokozott munkahelyi stressz és érzelmi megterhelés hatására kialakuló burnout ugyan egy folyamat, de nem feltétlenül hosszú évek alatt alakul ki. A túlterhelés, a nem megfelelő bérezés, az elismerés hiánya és a maximalizmus mind olyan tényezők, amik akár rövid idő alatt is kiégéshez vezethetnek.

De milyen jelekből lehet észrevenni, hogy kiégtél? Ha egy ideje már enerváltnak érzed magad, és a fásultság amolyan alapállapotoddá vált, esélyes, hogy kiégtél. Ilyenkor a teljesítményed csökken, halogatod a feladataid elvégzését, ami persze még több stresszt hoz az életedbe. A kiégés azonban nem csak a nappalaidon hagy nyomot: jó eséllyel éjszaka sem tudsz rendesen aludni, fáradtan ébredsz, és az egész egy ördögi körré változik. Azért, hogy ennek az állapotnak könnyebben véget vethess, adunk néhány tippet.

Mit tehetünk kiégés ellen?

Home office-ban még nagyobb a kiégés veszélye (Fotó: Getty Images)

Helyezd át a fókuszt!

A kiégés a járványhelyzetben, a home office alatt, amikor eleve sokat vagyunk otthon, különösen fontos, hogy odafigyeljünk a mentális egészségünkre. Apró dolognak tűnhet, de valójában sokat számíthat az, ha szokásoddá teszed, hogy bizonyos időközönként felállsz a laptopod mellől, azaz megszakítod a munkafolyamatot, amiben vagy. A módszer szerint 25 percig szenteld a teljes figyelmedet az adott feladatnak, majd 5 percre kapcsolj ki, és helyezd át a fókuszt valami egészen másra. Ha kell, állíts be ismétlődő emlékeztetőket, és figyeld a hatást! Lehet, elsőre nem tűnik hatékonynak, de hosszú távon energiát, lendületet nyerhetsz vele. 

Mozogj!

Mivel a kiégés nemcsak mentális, hanem érzelmi és testi kimerültséggel is járhat, nem meglepő, ha legszívesebben átaludnád a napodat. Akármennyire is nehéz lesz eleinte, azzal tehetsz jót magadnak, és azzal mozdíthatod ki magadat ebből az állapotból, ha fizikailag is aktivizálod magad. Vagyis: tedd szokásoddá, hogy mindennap kimész a levegőre, sétálj – kezdetben elég, ha napi 10-15 percet szánsz erre, és betartod a fokozatosság elvét.

Minden napra egy kis változás!

A kiégés egyik legjellemzőbb tünete az enerváltság, amiből apró változtatások beiktatásával könnyebben kimozdíthatod magad. Tényleg nem kell nagy dolgokra gondolnod, hiszen a módszer lényege az, hogy valami olyat tegyél, amit eddig nem: próbálj ki egy új ízesítésű teát, hallgass olyan zenei műfajokat, amiket eddig nem, vagy olvass negyed órát egy olyasvalamiről, ami mindig is érdekelt, de még soha nem mentél utána. A lényeg, hogy valami olyat csinálj, ami számodra szokatlan (de semmiképp sem kellemetlen), mert ezek az apró változások segítenek kitágítani a beszürkült hétköznapokat.

Tippek kiégés ellen

Helyezd át a fókuszt! (Fotó: Getty Images)

Találj olyan tevékenységet, ami örömet okoz

Mivel a kiégés állapotában szinte semmi nem tud lelkesíteni, nehéz rájönni, mi az, amiből meríthetünk egy kis energiát. De az is igaz, hogy ha csak a kanapén ülve agyalunk azon, vajon mi okozna örömöt, kicsi az esélye, hogy rájövünk. Helyette azt tanácsoljuk, próbálj ki több dolgot a gyakorlatban: menj el egy kutyamenhelyre, sétáltass kutyát, fess, agyagozz – csinálj bármit, amiben egy minimális lehetőséget látsz, hogy jobban fogod magad érezni tőle. Keress addig, amíg meg nem találod a számodra ideális tevékenységet, hobbit, amiből töltekezni tudsz!

Találkozz a barátaiddal!

A kiégés kéz a kézben jár a közömbösséggel, ami nemcsak a munkahelyen, hanem a magánéletben, a társas kapcsolatokban is megnyilvánul. A burnout egyik legszembeötlőbb jele az, ha még akkor is a négy fal közé zárkózol, amikor nem lenne szükséges, ha lemondod a találkozót a barátaiddal, ha nem veszel részt olyan programokon, amikben eddig örömödet leleted. A kiégés még a kommunikációdra is hatással lehet, és cinikussá, reményvesztetté tehet. Első lépésnek a telefonálás tökéletes: hívd fel a barátaidat! Még akkor is, ha nehéznek érzed, végy egy nagy levegőt, és vedd fel újra a fonalat! 

Még több önfejlesztés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top