nlc.hu
Életmód

Orvosi Nobel-díj 2021

A test érzékelésének kutatói kapták az orvosi Nobel-díjat 2021-ben

David Julius és Ardem Patapoutian kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat 2021-ben.

A hőmérséklet- és az érintés receptoraival kapcsolatos felfedezéseiért David Julius és Ardem Patapoutian megosztottan kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. 

A két tudós azt kérdést oldotta meg, hogy miként érzékeljük a mindennapi életünkben természetesnek vett érzéseket, mint például a hőmérsékletet és a nyomást.

Az amerikai David Julius a kapszaicint, a chilipaprikában található csípős vegyületet használta fel, hogy azonosítsa a bőr idegvégződésében található, a hőre reagáló receptort. Az örmény-amerikai Ardem Patapoutian nyomásérzékeny sejteket használt, hogy felfedezze a bőr és a belső szervek mechanikai ingerekre reagáló érzékelők új osztályát.

Ezek az áttörést jelentő felfedezések intenzív kutatási tevékenységeket indítottak el, és nagy hatásuk volt abban, hogy megértsük, az idegrendszerünk hogyan érzékeli a hőt, a hideget és a mechanikai ingereket. A tudósok hiányzó láncszemeket azonosítottak az érzékszerveink és a környezet közötti összetett kölcsönhatás megértésében – olvasható az orvosi-élettani Nobel-díj indoklásában. 

Az orvosi Nobel-díj esélyesei közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is. Igaz, szerdán még izgulhatunk azért, hogy neki ítéljék a kémiai Nobel-díjat.

A díjakat, amely mellé 10 millió svéd korona (351 millió forint) jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezúttal is elmarad a nagyszabású díjátadó ceremónia.

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismertetik, és csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése. Október 8-án fedik fel a Nobel-békedíj idei kitüntetettjének kilétét, majd október 11-én azt, hogy ki kapja a közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Karikó Katalin és a Nobel-díj:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top