nlc.hu
Életmód

Ebola Kongóban

Ebolavírus miatt hunyt el egy hároméves gyermek Kongóban

Öt hónappal azután, hogy véget ért az előző ebolajárvány, a vírus ismét felütötte a fejét a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az MTI az ABC News-ra hivatkozva írja, hogy október 6-án egy hároméves gyerek hunyt el Beni város kórházában, a vizsgálatok pedig kimutatták, hogy halálát ebolavírus okozta. Az egészségügyi hatóságok megfigyelés alatt tartanak mintegy száz embert, akik érintkezhettek vele, a helyzet elemzésébe pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is bekapcsolódott.

A kelet-kongói Beni volt az egyik gócpont az ország második legsúlyosabb, 2018-2020 között tartó ebolajárványában, amelyben közel 2300-an haltak meg. A kongói május elején jelentették be, hogy véget ért az ország történetének immár tizenkettedik ebolajárványa, amely ugyancsak a keleti részen tört ki, és hat emberéletet követelt.

Az ebola vírus / Fotó: Unsplash

Az ebola vírus / Fotó: Unsplash

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. Súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top