Életmód

Ültessünk jobb levegőt! (x)

Veled is előfordult már, hogy egy erdei kirándulás után úgy érezted, mintha kicseréltek volna? Ez nem is csoda, hiszen a természet, a fák, az erdő közelsége pozitívan hat ránk fizikailag és lelkileg is. Egy erdei séta stresszcsökkentő, jótékony hatása köztudott, de ugyanennyire fontos, hogy az erdők nemcsak ránk vannak pozitív hatással, hanem a bolygóra is.

A Föld felszínének átlaghőmérséklete a 18-19. századi ipari forradalom óta folyamatosan és egyre gyorsabban melegszik, és lassan eléri azt a kritikus 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedést, ahonnan az okozott károk visszafordíthatatlanná válnak.

Most kell cselekedni!

A klímaváltozás elleni harcban a fák szerepe rendkívül jelentős, mert az oxigéntermelésen felül megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxid egy részét, és hozzájárulnak a hőmérséklet szabályozásához. 1 fa élete során 20 millió köbméter levegőt tisztít meg, és évi 1 ember oxigénigényét fedezi. A zárt fás területek akár 5-6 fokkal is hűthetik a környezet levegőjét.1 

A Procter&Gamble Magyarország újabb programjában célul tűzte ki, hogy helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet. A vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve 1 hektár erdő telepítését tűzte ki célul Magyarországon. 1 hektár erdő zárt állományban 1 év alatt 70-100 tonna szennyeződést közömbösít.2 A MyForest kalkulációja alapján minden földi lakosra számítva nagyjából 200 fát kellene ültetni, hogy megduplázzuk a jelenlegi erdők számát, és így hozzájáruljunk a globális felmelegedés lassításához.

Ültessünk jobb levegőt! (x)

Ültessünk jobb levegőt!

Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: október 1. és november 30. között az Auchan, Kifli.hu, Metro, Penny, Rossmann, Spar és Interspar valamint a Tesco üzletek és online webshopok valamelyikében a megadott időszakban bármely P&G termék vásárlása után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a vállalat  a hazai élőhelytelepítést támogatja, amelynek keretében több ezer fa elültetése a cél. Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről további információ a program weboldalán található.

A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, így fontos tudatosan tennünk megóvásáért. A MyForest erdősítési folyamatait olyan földmunkálatok előzik meg, mint a mintavételezés és labor, majd pedig a beültetett terület adottságait figyelembe vevő erdőtervezés, melynek során kiválasztásra kerül a megfelelő fő- és elegyfafajta. Az általuk elültetett fákat 10 évig utógondozzák a megfelelő fejlődés és növekedés biztosításáért és gondoskodnak róla, hogy min. 50 évig ne lehessen kivágni őket.

Ültessünk jobb levegőt! (x)

A Föld a mi otthonunk, óvjuk meg közösen!

További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu

A Föld a mi otthonunk videó: 

1,2  http://www.lelegzet.hu/archivum/1994/10/1465.hpp.html

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top