nlc.hu
Életmód

Tovább szigoríthat a járványügyi intézkedésein a főváros

Ma dől el, hogy tovább szigorít-e járványügyi intézkedésein a főváros

Többek között arról is határoznak majd, hordjanak-e maszkot az óvodai dolgozók.

A Fővárosi Operatív Törzs mai dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást. Azt is megvizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot, ahogy azt néhány kerületben már előírták. Ezzel a korábbi intézkedéseket is ideértve, végére is érnek a jogszabályi lehetőségeiknek – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A fővárosi önkormányzat már szeptember 9-én elrendelte az „érintésmentes látogatást” az idősotthonaiban. Így jó idő esetén a szabadban megfelelő távolságtartás mellett, illetve az épületen belül plexifalon keresztül bonyolítható a rokonlátogatás. Ágyban fekvő betegek esetében csak maszkkal látogathatóak a gondozottak. Bevezették a testhőmérséklet mérést és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését is.  Szeptember 15-én a Városházán szigorítottak a maszkviselési protokollon: a látogatóknak és az értekezleteken részt vevőknek kötelezővé tették a használatát.

Hogy a BKK járatain kötelező lesz-e szájmaszkot viselni, azt egyelőre nem tudni, ugyan a szakemberek közül egyre többen figyelmeztetnek, hogy érdemes lenne zárt térben, illetve a tömegközlekedési eszközökön újra hordani a maszkokat, a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense korábban a következőket nyilatkozta: „A BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.”

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester és Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója a pesti fonódó villamosvonal első elemének átadásán egy villamoson 2020. november 6-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top