nlc.hu
Aktuális

Kötelező maszkviselés a bkk járatain

Nincs tervben a kötelező maszkviselés a BKK járatain

Egyre emelkednek az esetszámok, de a BKK nem lép.

„Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot” – közölte a Szabadeuropa.hu-val a Fővárosi Önkormányzat. Ugyanakkor az MTA és az orvosi kamara is a maszkviselés fontosságára emlékeztetett a héten a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt.

Nincs tervben a kötelező maszkviselés a BKK járatain

Védőmaszkot viselő és a javasolt távolságtartással elhelyezkedő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern villamosán a vírusos világjárvány idején (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

„A BKK járatain a jelenlegi állás szerint nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést úgy, hogy sehol máshol nem az: a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben” – mondta a lapnak Fekő Ádám, a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense.

Az önkormányzat arra is emlékeztet, hogy a kormány a nyáron elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról. Az egészségügyi intézményekben jelenleg is kötelező maszkot viselni (erről az egészségügyért felelős miniszter dönthet). A szociális intézmények területén érvényes szabályokról a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter dönt. „A helyi önkormányzatok számára további jogalkotásra szóló felhatalmazást nem adott” – áll az önkormányzat válaszában.

A csütörtöki hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1141 új fertőzöttet regisztráltak és tizenegyen haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Összesen 742 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen.

Az egyre emelkedő estszámok miatt a héten a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Tudományos Akadémia is állásfoglalást adott ki. A koronavírus elleni védőoltások felvétele mellett mindkét testület felhívja a figyelmet arra, hogy fontos, hogy zárt terekben viseljünk maszkot.

Hétfőn az MTA elnöksége adott ki egy közleményt, amelyben az oltás fontossága mellett azt írták: „zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot”. Az MTA szerint a jelenlegi hatvanszázalékos átoltottság nem elegendő arra, hogy megfékezze a járványt. „Két és fél millió még beoltatlan honfitársunk van, akiket mielőbb be kell oltani. Az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet”, írják.

Az Eduline hét elején arról közölt összeállítást, hogy egyre több oktatási intézményben (általános és középiskola, egyetem) rendelték el a kötelező maszkviselést, sokaknak a tanteremben is kell maszkot hordaniuk, de van olyan iskola, ahol minden tanár maga döntheti el, kötelező-e óráján a maszkviselés.

Aktuális híreink a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top