nlc.hu
Egészség

A székelyföldi kórházakban drámai a helyzet

Székelyföldön már választaniuk kell az orvosoknak a kórházakban, melyik betegnek adjanak esélyt a túlélésre

Megteltek Székelyföldön a kórházak intenzív osztályai. Már választaniuk kell az orvosoknak, kinek adjanak helyet és ezzel esélyt a túlélésre.

Romániára súlyosan csapott le a pandémia negyedik hulláma, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy csupán a lakosság nagyjából harminc százaléka vette fel a koronavírus elleni oltás mindkét adagját. Ez az arány Székelyföldön még ennél is rosszabb, csak húszszázalékos. Tar Gyöngyi, Hargita megye tiszti főorvosa az RTL Klub Híradójának arról számolt be, hogy náluk az orvosok már aszerint választanak a betegek között, hogy ki a fiatalabb, kinek lehet nagyobb az esélye a túlélésre.

Betegek életéért küzdenek egy romániai kórházban (fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Betegek életéért küzdenek egy romániai kórházban (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Tar szerint az országban drámai a koronavírus elleni oltások elutasítottsága. A magyar kormány lélegeztetőgépeket és koronavírus elleni gyógyszereket küldött a szomszédba segítségként, és még az is felmerült, hogy a határ menti településekről Magyarországra szállítsák át a betegeket. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint erről még folynak a tárgyalások. Romániában hétfőn már a 17 ezret közelítette a kórházban koronavírus-fertőzéssel ápoltak száma, közülük intenzív osztályon 1632 beteget ápolnak. Mostanában napi 11 ezer új fertőzött számít átlagosnak az országban.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top