nlc.hu
Aktuális

A negyedik hullám első karanténját rendelték el Romániában

Karantént rendeltek el a romániai Szörényváron

A városban 30 százalékos az átoltottság.

A Főtér.ro cikke szerint két hétre bezár minden, még az iskolák is, illetve esküvőket, keresztelőket is tilos lesz szervezni. Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin), Mehedinți megye központja az első megyeszékhely, amelyet vesztegzár alá vonnak a járvány negyedik hullámában. Az intézkedés hétfő éjféltől lép érvénybe, és két hétig tart, majd az akkori helyzet függvényében eldöntik, hogyan tovább.

stay home felirat papírházak előtt

Illusztráció / Fotó: Unsplash

A karantén ideje alatt az éttermek, kávézók is teraszostól zárnak, csak elvitelre és házhoz szállítással árusíthatnak. Bezárnak a játéktermek, a boltok csak 18 óráig tarthatnak nyitva, nem szabad semmiféle magánrendezvényt szervezni, a maszk pedig az utcán is mindenhol kötelező lesz.

A Főtér megjegyzi, hogy a lépés azért meglepő, mert nem is Szörényváron a legnagyobb a fertőzöttségi ráta: ott még „csak” a 9,94 ezreléket érték el, miközben például Bukarestben 12,56, Temesváron pedig 11,96 ezrelék ez az érték, és már Kolozsváron is 9,58, tehát ilyen alapon ezeket a nagyvárosokat is karantén alá lehetne vonni.

A város polgármestere, Marius Screciu a sajtónak elmondta, azért hozták meg a nehéz döntést, mert a kórházak nemcsak megteltek, de már kapacitásukon felül működnek, olyan gyorsan terjed a vírus a mindössze 30 százalékos átoltottsággal rendelkező városban. Az elöljáró szerint a következő hetekben minden polgárnak be kell tartania a szigorú járványszabályokat, csak így zabolázhatják meg a koronát.

Szörényvár Szerbia és Románia határán fekszik, Magyarországtól messze: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top